Gayrimenkul Finansmanı ve Değerleme (Uzaktan Eğitim)

Program Künyesi

Program Adı: Gayrimenkul Finansmanı ve Değerleme Yüksek Lisans Programı
Program Türü: Tezsiz – Uzaktan Eğitim
Program Dili: Türkçe
Program Başkanı: Dr. Mustafa Kurt

Ön Başvuru Süreci: Size özel indirimli program ücreti bilgisini almak, detaylı bilgi edinmek ve arzu ederseniz kayıt işlemlerinin başlayabilmesi için Ön Başvuru Formu'nu doldurmanız yeterlidir.

Ön Başvuru Formu

Programın Amacı

Gayrimenkul sektörü, emeğin yoğun olarak kullanıldığı katma değeri yüksek birçok yan sektörü de harekete geçiren ve ekonominin canlanmasını sağlayan lokomotif sektör durumundadır. Ancak, stratejik coğrafi konumuna, yüksek kalitede ara mal tedariki sağlayabilen güçlü bir yerel sanayiinin, gelişmiş altyapısının ve genç nüfusunun varlığına karşın Türkiye’nin doğrudan yatırımları cezbetmek ve iç pazarını geliştirmek konusunda oldukça düşük bir performans sergilediği açıktır. Bu noktada risklerin belirlenmesi, finansman olanaklarının çeşitlendirilmesi, mevzuat ve hukuksal çerçevede değişikliklerin hızla gerçekleştirilmesi ve değer tespitinin uluslararası standartlarda yapılması önem arz etmektedir. Sermaye piyasaları ile gayrimenkul piyasalarının birbirine entegre olması, profesyonel ellerle gerçekleştirilecek gayrimenkul projeleri sektördeki kaliteli ve planlı yapılaşma sürecine katkıda bulunacaktır. Halka açık sermaye yapısı, şeffaf yönetimleri ve işlemleri ile kayıt dışılık problemine çözüm getirecek ve yarattığı fonları tekrar ekonomiye kazandırmak suretiyle gayrimenkul yatırımlarının sermeye verimliliğini artıran GYO’ların önemi de her geçen gün artmaya devam edecektir.

Türkiye’de gayrimenkul çalışmaları, pazarlama ve değerleme alanında ön lisans ve bazı lisans programları içerisinde farklı dersler olarak verilmektedir. 2002 yılından itibaren kamulaştırma, satış, konut finansmanı (mortgage), özelleştirme, kredi dereceleme gibi alanlarda yaşanan değerleme sorunları, bu alanda düzenleme yapılmasını zorunlu kılmış, ilgili kuruluşlarca lisanslama çalışmaları başlatılmıştır. Ancak lisanslama sınavlarında başarı oranlarının son derece düşük olmasının nedeni bu konuda akademik eğitimlerin oluşturulmamasıdır. SPK ve Bankalar Birliği’nin Gayrimenkul Değerlemesi konularında çıkardıkları tebliğler Gayrimenkul Sektörünü düzenleyici nitelikte yapılanmalardır. Reel sektörü regüle edici bu düzenlemeler akademik alt yapının tamamlanmasını zorunlu hale getirmiştir.

Programda katılımcılara uygulama becerisinin kazandırılması hedeflendiğinden, kamu ve özel sektörde gayrimenkul geliştirme konularında bilimsel birikimi ve pratik deneyimi olan uzmanların katılımına da öncelik verilmiştir.

Programın İçeriği

Tezsiz program, toplam 30 kredilik ders yükü (10 ders) ve kredisiz bitirme projesinden oluşur.

Programın Müfredatı

• Konuma Dayalı Veri Yönetimi ve Haritalama
  • Kadastro ve Tapu Bilgisi
  • Gayrimenkul Mevzuatı