İspanya

MENU
İspanya

Vize Adres:
İspanya Başkonsolosluğu adres
Karanfil Aralığı Sokağı, No:16 1. Levent- Beşiktaş
Tel: 0212 270 74 10 / 14
Fax: 0212 270 74 84

Vize işlemleri için istenen belgeler her sene değişiyor. Bu yüzden en güncel bilgileri almak için konsolosluğun internet sitesini kontrol etmelisiniz. Fakat önemli bir not: Vize başvurusu yaptığınızda banka hesabınızda kalacağınız her ay için en az 1700 Euro bulunduğuna dair belge getirmeniz gerekiyor. Aksi halde vize başvurunuzu kabul etmiyorlar. Bu parayı vize almadan hemen önce yatırırsanız da yeni yatırdığınızı söyleyip sorun çıkarabiliyorlar. Erasmus hibesini getirip bu paradan düşebilirsiniz. Vize 1 haftada çıkabileceği gibi 4 haftada da çıkabiliyor. Başvuru randevuyla yapılmıyor. Sabah çok erken saatlerde konsolosluğa gitmeniz ve kapının önünde sıraya girip isminizi listeye yazdırmanız gerekiyor. Vizenizin çıkıp çıkmadığını öğrenmek için aramanıza gerek yok, onlar telefonla arayarak bildiriyorlar.

Ulaşım
Tarragona:
Her şey dahil 200-250 Euro fiyat aralığında çeşitli firmalardan bilet bulmak mümkün. İspanya’nın kısmen ucuz ve büyük firması Spanair batsa da Iberia ya da Türk Havayollarından direkt uçuşlar mümkün. Havaalanından Tarragona şehrine tren ve otobüsle geçilebilir. Tren 10 Euro civarında 1.5 saat; otobüs 15 Euro civarında 1 saat sürüyor. Otobüs Barcelona El Prat havaalanının alt katından kalkıyor ancak akşam 10’dan sonra otobüs bulmak mümkün değil.

Bilbao: Bilbao’ya THY İstanbul Atatürk havalimanından direkt uçuşlar bulunmakta. Havaalanından şehir merkezine her yarım saatte bir otobüs var ve şoförden bilet alınabiliyor. (1.35 Euro)

Para Birimi: Euro

Konaklama Bilgiler
Tarragona:
Tarragona’da tüm öğrenciler oda kiralıyor. Yani bir evi diğer öğrencilerle mutfak ve banyo ortak olacak şekilde paylaşıyorsunuz. Genelde evlerde bir evde olması gereken tüm eşyalar mevcut: çamaşır makinesi, ocak. İnternet, elektrik, su bazen kira ücretine dahilken, bazen de kullandığınız oranda ödüyorsunuz. Kira fiyatları aylık 200 Euro civarında iken faturalar kişi başı 30 Euro tutabiliyor.

Kalacak yeri gitmeden önce kesinlikle ayarlayın. Daha sonra boş oda bulmanız oldukça zorlaşıyor ve yüksek fiyatlı odaları kiralamak zorunda kalabiliyorsunuz. Kesin anlaşma yapmasanız da birkaç bağlantınız olsun oraya gittiğinizde. Aşağıdaki facebook ve okul sayfasına ait linkleri inceleyerek kalacak yer ayarlayabilirsiniz. Burada ev arkadaşı arayanların numarasını ve evlerin özelliklerini bulacaksınız.

Bilbao: Help Center’dan kiralık evlerle ilgili liste alınabilir. Bu listelerde sadece evin bir odasının veya tamamının kiralandığı ve ücret bilgileri, iletişim bilgileri(tlf no ve mail adres) bulunmakta.

Yararlı Bilgiler / Faydalı Linkler
Spanair iflas ettiği için şu an Barselona’ya direk uçuş yapan tek havayolu şirketi THY. Direk uçmak istiyorsanız tercih şansınız yok. Daha ucuz olsun isterseniz de aktarmalı uçuşları araştırabilirsiniz.

Kalacak yeri olabildiğince çabuk ayarlamanız; yabancı ülkelerden öğrencilerle eve çıkmanız; organizasyonlara olabildiğince katılmanız önerilir. Ek olarak araba kiralamanın prosedürü çok fazla; 25 yaşın altındaysanız ve 2 yıldan az ehliyetiniz varsa araba kiralamanız neredeyse imkansız.

Üniversite Hakkında
Tarragona:
Okulun 3 kampüsü var. Eğitim fakültesi çok büyük sayılmaz. Onun dışında devlet okulu olmasına rağmen eğitim kalitesi çok yüksek ve öğrenci, öğretmen ilişkisi oldukça resmi.

Bilbao: Ana bina şehir merkezine 45dk. Uzakta bulunmasına rağmen, şehir içerisinde de 3 ayrı fakülte binası bulunmakta. Her binanın ayrı kütüphanesi ve çalışma odaları ile öğrencilerin kullanımına açık bilgisayar odaları bulunmakta.

Mutlaka gidilmesi gereken yerler
Tarragona:
İspanya’ya gideceksiniz Tarragona’dan sonra görmeniz gereken ilk yer Barselona olmalı. Barselona Tarragona’ya trenle 1 saat uzaklıkta. Burada İspanyol Mimar Gaudi’nin Park Güell, Sagra da familia, La Padrera gibi en güzel eserlerini göreceksiniz.

Valencia 1-2 günde gezilebilecek kadar küçük bir şehir.

Reus ve Salou ise Tarragona’ya 15-20 dakika uzaklıkta şehirler. Görsel anlamda ziyaret etmenizi gerektirecek bir şey yok bu şehirlerde. Özellikle Salou gece kulüpleriyle ünlü.

Bilbao: Gugenheim Müzesi, yaz ise Plentzia’da plaja, 2 saat uzaktaki San Sebastian şehrine mutlaka gidilmeli.

Ucuz konaklama için öneriler: Gitmeden önce kalacak yer rezervasyonu için http://www.booking.com/sitesini kullanabilirsiniz. Tarragona’da günlüğü yaklaşık 30 Euro’ya hostel bulmak mümkün.Bir diğer seçenek ise Coachsurfing.

Tren hatları, şehir içinde kullanılması gereken ulaşım kartı vb. bilgiler
Tarragona:
Tarragona çok küçük bir şehir. Bu nedenle otobüs kullanmaya ihtiyacınız olmuyor çoğu zaman. Otobüs ücretleri 1.30 Euro. Kampüsünüz uzakta ise indirimli öğrenci kartlarından çıkartabilirsiniz. Tarragona’dan diğer şehirlere gitmek içinse en iyi seçenek tren kullanmaktır. Hem hızlı, hem de ucuz bir ulaşım aracı tren. Örneğin Barcelona treni tek yön 6.65 Euro. Tren saatleri ve diğer bilgilere aşağıdaki link’ten ulaşabilirsiniz:

www.renfe.com

Bilbao: Şehiriçi otobüslerde, Metro ve tramvayda kullanılan Creditrans var, ama bu sene yeni sisteme geçilerek ‘Barik’ adında yeni bir kart çıkıyor. Bizde ki sistem benzeri. Genelde şehir içinde her yer yürüme mesafesinde olduğu için ben metroya çok sık ihtiyaç duymadım. Ama Leio’da ki ana kampüse gitmek için mutlaka otobüs kullanmak gerekli.

Sizden sonraki öğrenciler için eklemek istediğiniz / yararlı olacağını düşündüğünüz bilgiler
Üniversite açılmadan bir süre önce 2 hafta kadar süren dil kursları var. bu kurslar Erasmus öğrencileri ile kaynaşmak ve en azından İspanyolca’ya giriş yapmak açısından yararlı. Gitmeden önce bu kursun kayıt tarihini öğrenebilirsiniz.