Çince Mütercim - Tercümanlık Anabilim Dalı

2005-2006 Akademik Yılı’nda kurulup eğitime başlamış olan Okan Üniversitesi Çince Mütercim-Tercümanlık Programı, Türkiye’deki tek Çince Mütercim-Tercümanlık programıdır. Çince Mütercim-Tercümanlık Programı, önümüzdeki yılların en büyük pazarlarından birisi olmaya aday ülkelerden Çin ile ticari ve kültürel ilişkiler büyük önem taşıdığının bilinciyle bu yönlere odaklanılarak hazırlanmıştır. Okan Üniversitesi, iki ülke arasındaki ilişkilerin gerektirdiği iletişim ve çeviri ihtiyacını gidermek amacıyla bu akademik-mesleki programı, üniversite bünyesinde Çin’in en büyük ulusal kültür merkezi olan Konfüçyus Enstitüsü temsilciliğine yer vererek desteklemektedir.

Konfüçyus Enstitüsü deneyimli Çince uzmanları ile eğittiği öğrencilerimizi Çin’in saygın üniversitelerindeki yaz kurslarına ve değişim proğramlarına burslu olarak göndermektedir. Ayrıca öğrencilerimiz, Çin’deki farklı üniversitelerle yapılan ikili anlaşmalar çerçevesinde Çin’de eğitim görme imkanına sahiptirler.

Programımızdan mezun öğrenciler, dünyadaki siyasal ve ekonomik gelişmeler doğrultusunda öne çıkan Çin pazarıyla ilişkilerini geliştirmeyi amaçlayan kurum ve şirketlerde iletişim uzmanı olarak çalışabilir; verecekleri çeviri hizmetinin yanı sıra farklı bir kültürle yaşanabilecek iletişim sorunları konusunda danışmanlık yapabilirler. Mezunlarımız özel sektör kurumlarında, turizm sektöründe, dış ticarette, dış ilişkilerin ve iletişimin sürdürüldüğü her ortamda görev alabilirler. Serbest piyasada ve resmi dairelerde, bakanlıklarda, hukuk ve iktisat alanlarında çalışabilirler. Şirketler ve çeviri bürolarında sözlü-yazılı çeviri alanlarında kadrolu ya da serbest çevirmen olarak çalışabilmenin yanı sıra eğitim ve kültür alanlarında da görev alabilirler.

Prof. Dr. Ayşe Dilek ERBORA
Anabilim Dalı Başkanı