Etkinlikler

14 Kasım Dünya Diyabet Günü

14 Kasım 2016
Etkinlikler

Diyabetin komplikasyonlarına dikkat!

  • Günümüzde dünyada her 11 kişiden 1’i toplam 450 milyon kişi diyabetli olup, her 7 yeni doğumdan birinde annede gebelik diyabeti görülüyor.
  • Her 6 kişiden 1’i diyabet ve ona bağlı komplikasyonlardan hayatını kaybediyor. Diyabete bağlı ölümler sıtma, verem ve AIDS'ten olan ölümlerin toplamından daha fazla.
  • Tüm dünyada sağlık harcamalarının %12’si, sağlığa harcanan her 8 doların 1’i, toplam 637 Milyar dolar diyabet ve komplikasyonlarına harcanıyor.

Ülkemizde de durum pek farklı değil. Türk Diyabet Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Hasan İlkova'nın verdiği bilgilere göre Türkiye'de 7 milyon diyabetli hasta bulunuyor. Diyabete bağlı sağlık harcamalarının tutarı 2014 verilerine göre 6,5 milyar dolar. Bu rakam ulusal sağlık harcamalarının %8,2 sini oluşturuyor. Yapılan harcamaların %70'i diyabetin önlenebilir komplikasyonlarına harcanmış olarak görülüyor. Tedavi giderlerinin her 4,5 lirasının 1 TL’si diyabet ve komplikasyonlarına ayrılıyor.

DİYABETİN OLUŞTURDUĞU KOMPLİSKASYONLAR:

1.Kardiovasküler Hastalık
2.Nefropati (böbrek hasarı)
3.Retinopati (göz hasarı)
4.Nöropati (sinir hasarı)
5.Diyabetik Ülserler (Diyabetik ayak)

Kardiovasküler Hastalık: Diyabetli hastalarda en önemli ölüm nedeni kardiovasküler hastalıktır. Kalp ve ana damarlarda daralmalara ve bunun sonucu olarak kalp krizlerine neden olur. Yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol düzeyi, yüksek kan şekeri düzeyi kardiovasküler komplikasyonları arttırır.

Nefropati: Böbreklerden geçen kan, çok ince milyonlarca kan damarı tarafından filtrelenir. Diyabette düzgün işleyen bu sistem harap olur. Bunun sonucunda da hastada böbrek yetmezliği oluşur. Neticede hasta, ya böbrek diyalizine girer ya da böbrek transplantasyonuna gider.

Retinopati: Gözde retina bölümünde kan damarları bloke olur. Göz içinde kanamalar oluşur. Katarakt ve glokom gibi hastalıklara yol açar. Tedavi edilmediği taktirde görme bozulur. Körlüğe yol açar.

Diyabetik ayak: Diyabet ayaklara giden damarları daraltır. Sigara da bu hadiseyi tetikler. Yüksek kan şekeri bu komplikasyonu derinleştirir. Sinir hasarı sonucu hasta hissetmez ve zayıf kan akımı sonucu ayaklarda yara açılır. Eğer bu yaralar dikkate alınmazsa ciddi enfeksiyonlar oluşur. Hastaların parmakları, bazen de ayakları kesilmek durumunda kalınabilir.

Diyabetin risklerini azaltmak için spor yapmalı ve yediklerimize dikkat etmeliyiz!

Sağlıklı günlerde görüşmek dileklerimizle aman Diyabete dikkat diyoruz.

Prof. Dr. Semih Baskan
Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı