Kısa Film Yarışması Genel Bilgiler

MENU

İstanbul Okan Üniversitesi Öğrenci Filmleri Kısa Film Yarışması

Yarışmamız üniversitelerin açık öğretim, ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora/sanatta yeterlik programlarında okumakta olan öğrencilerin kurmaca ve belgesel türünde gerçekleştirilmiş kısa filmleriyle katıldığı bir yarışmadır.

10. İstanbul Okan Üniversitesi Öğrenci Filmleri Kısa Film Yarışması aracılığıyla; sinema eğitimi alan ya da sinemaya gönül vermiş gençlere, ürettikleri filmlerle kendilerini ifade edebilecekleri bir alan yaratmak, diğer gençlerin neler ürettiğini görmelerine ve paylaşmalarına olanak sağlamak ve ödül alan filmleri desteklemek amacı hedeflenmiştir. Yarışma, ayrıca, geleceğin Türk sinemasının genç yönetmenlerinin yetişmesine ve keşfedilmesine de önayak olabileceği için önem taşımakta.

İstanbul Okan Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanlığı ve Sinema-TV Bölümü’nün düzenlediği yarışmanın temel amaçları Türkiye’de kısa filmin gelişmesine katkı sağlamak, ülkemiz üniversitelerinde çekilen kısa filmlerin düzeyinin yükselmesine yardımcı olmak, kısa film üreticileri için bir iletişim ve buluşma alanı yaratmak ve üniversite öğrencileri arasında sinemayla ilgilenenleri teşvik etmektir. Yarışmada bugüne kadar Tayfun Pirselimoğlu, Vecdi Sayar, Uğur İçbak, Feza Çaldıran, Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Defne Halman, Prof. Dr. Bülent Vardar, Burçak Evren, Ümit Ünal, Nebil Özgentürk, Natali Yeres, Mustafa Kara, Cüneyt Cebenoyan, Derviş Zaim, Mustafa Ziya Ülkenciler, Mehmet Aslantuğ, Abdullah Oğuz, Nazan Kesal,Serdar Akar, Nilüfer Açıkalın ve Gökhan Atılmış gibi birçok önemli isim jüri üyeliği yapmıştır.

Bugüne dek İstanbul Okan Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde, Pera Müzesi’nde ve Kozyatağı Kültür Merkezi’nde yapılan yarışmamız bu yıl ikinci kez Bekir Okan Sanat, Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecektir. Yarışmaya her yıl 200 kadar film katılmaktadır ki bu, dokuz yılda, bin sekiz yüzü aşkın film anlamına gelir. Bu sayı, eşdeğer birçok festivalin çok üzerindedir. Geçtiğimiz dokuz yılda toplam 40 ödül verilmiş ve ödül alan farklı okullardan öğrenciler ağırlanmıştır. Bütün üniversitelerin sinema öğrencileri arasında bir sinerji yaratan, iletişim imkanı kuran festivalimiz aynı zamanda düzenlediği panel, atölye ve etkinliklerle de Türkiye’de kısa film alanına katkıda bulunmaktadır.

Yarışmamızda iki farklı kategoride altı ödül verilmektedir, (birincilik ödülü, jüri özel ödülü, Sony Professional özel ödülü) ve bu yılki ödüllerin miktarları şu şekildedir:

Kurmaca Dalı
Birincilik Ödülü 3000 TL
Jüri Özel Ödülü 2000 TL

Belgesel Dalı
Birincilik Ödülü 3000 TL
Jüri Özel Ödülü 2000 TL

Kısa Film Yönetmenleri Derneği Özel Ödülü
Sony Professional Özel Ödülü

Sony Professional Özel Ödülü bir sinematografi ödülüdür. Finale kalan filmler arasında, sinematografik niteliklere bakılarak seçim yapılacaktır.

İlki 2011 yılında yapılan, İstanbul Okan Üniversitesi Öğrenci Filmleri Kısa Film Yarışması’na önceki yıllarda, birçok üniversiteden öğrencinin filmleriyle katıldığı gibi bu yıl da çok sayıda katılım bekleniyor. Katılımcılar ve birçok üniversiteden gelen öğrenciler panel, atölye ve ödül töreninden oluşan etkinlikte bir araya gelecekler.

Yarışmaya başvuran filmler, ön jürinin seçiminden sonra yönetmen, sinema yazarı, oyuncu ve akademisyenlerden oluşan asıl jüri tarafından değerlendirilecek. Bu yılki jürimiz çok yakında açıklanacaktır.

Ödül kazanan filmler; 22 Nisan 2020 tarihinde İstanbul Okan Üniversitesi Tuzla Kampüsü içerisindeki Bekir Okan Sanat, Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılacak olan ödül töreniyle açıklanacak; sonuçlar basın ve kamuoyuyla paylaşılacaktır.

Festival başvurularımız bu yıl filmfreeway sitesi üzerinden yapılacak ve finale kalanlara bilgi verilecektir.

Buradan yarışma başvurusu için filmfreeway sitesine ulaşılabilir.

Festival Düzenleme Komitesi:

  • Doç. Dr. Güliz Muğan - Rektör
  • Dr. Öğr. Üyesi Murat Tırpan - Bölüm Başkanı
  • Dr. Öğr. Üyesi Bahar Kılıç Adilçe
  • Dr. Öğr. Üyesi Burak Kaplan
  • Arş. Gör. Görkem Önal
  • Arş. Gör. Ayşe Pelin Bektaş

Festival Danışma Komitesi:

  • Prof. Dr. Nilgün Sim Süldür
  • Prof. Dr. Süreyya Çakır

Grafik Tasarım:

  • Arş. Gör. Eda Çekil
  • Maide Kaba

Teknik Sorumlu:

  • Özkan Çolak