Yıllar itibariyle gözlemlenen hızlı nüfus artışı, kültürel değişimler sonucu bölünen aileler, gelir düzeylerinin artması ve yaşam standartlarının yükselmesi sonucunda gayrimenkul piyasasında oluşan talep sürekli bir artış göstermektedir. Bu çerçevede bu dersin temel amacı, gayrimenkul finansman piyasalarını bir bütün olarak ele alıp değerlendirmektir. Ders içerisinde öncelikle gayrimenkul finansman piyasalarının kavramsal açıklamaları ele alınacak, daha sonra gayrimenkul finansman piyasalarının en önemli unsuru olan ipotek kavramı incelenerek ipotekli konut kredisi türleri ele alınacaktır. Dersin devamında ipotek kredilerine ilişkin risk kavramları, ipotek sigortacılığı, ipoteğe dayalı menkul kıymetler, gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve gayrimenkul yatırım fonları gibi gayrimenkul ekonomisinin ve finansman piyasasının önemli unsurları detaylandırılacaktır.
Ders İzlenceleri
Dersin Amacı, İmar Yasası temel alınarak, onu bütünleyen diğer yasalar ve yönetmeliklerle birlikte, ülkemizde imar hukukunun en temel kavramları ele almak, taşınmaz finansmanı ve değerlemesi konusundaki önemli ve kritik konular üzerine bilgi vermek ve farkındaliık yaratmaktır.
Ders İzlenceleri
İstatistiksel Analiz ve Karar Verme Dersi; belirsizlik altında karar vermeyi sağlayan teknik ve yöntemler bütününün öğretilmesidir.
Ders İzlenceleri
Taşınmaz (Gayrimenkul) Hukuku, yaşamın akışı içinde toprak-insan ilişkilerini yasalarla, tüzüklerle, yönetmeliklerle ve içtihatlarla düzenleyen hükümler ve kurallar kümesidir. Bu hükümler ve kurallar çok sayıda hukuksal belgede yer almaktadır.
Taşınmaz Hukuku alanını düzenleyen bu belgeler, başta Türk Medeni Kanunu, Borçlar Kanunu, Kadastro Kanunu, Tapu Kanunu, Kat Mülkiyeti Kanunu, Orman Kanunu, Mera Kanunu gibi mülkiyet hakkının edinilmesi yollarını ve kullanılmasını (tasarrufunu) düzenleyen; İmar Kanunu, Gecekondu Kanunu, Kıyı Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, Kamulaştırma Kanunu, Toplu Konut Kanunu, Afet Kanunu gibi bu hakkın kısıtlarını ve yeniden biçimlendirilmesini düzenleyen yasalarla, bunların uygulanmasını göstermek üzere çıkarılmış olan tüzükler ve yönetmeliklerdir.
Taşınmaz Hukuku’nun çerçevesini oluşturan tüm belgeler göz önünde tutulduğunda, oldukça fazla kuralları kapsayan bir kümenin var olduğu görülmektedir.
Bu kurallar demeti içinde tapu sicili, toprak-insan ilişkilerinin, devlet güvencesi altında düzenlenmesi yoluyla mülkiyetin kayıtlanması (tescili), belgelenmesi sonucu güvence altına alınmasını sağlayan sistemdir. Bu alandaki faaliyetler, Tapu Sicili Tüzüğü ile tanımlanmışlardır.
Bu dersimiz, Türk Medeni Kanununu temel hukuksal belge kabul ederek, taşınmaz hukukunun en temel kavramlarını ele almayı, bunları lisansüstü eğitiminin temel hedefleriyle ve diğer dersleriyle ilişkilendirmeyi amaçlamaktadır.
Ders İzlenceleri
Proje geliştirme süreci, bir proje fikrinin malsahibinin zihninde belirmesinden, projenin gerçek hayata geçirilmesine dek uzanan uzun, çok boyutlu ve çok aktörlü bir stratejik planlamadır. Dersin amacı, ülkemizde son dönemde etkinliği artan gayrimenkul sektöründe, proje geliştirme süreçlerini incelemek ve süreçler ile aktörleri arasındaki koordinasyonu ele almaktır.<
Temelde iş geliştirme prensiplerine göre hareket etmesi gereken proje geliştirme süreci, gayrimenkul sektöründe sadece ‘iyi bir arsa bulmak’ olarak algılansa da, organizasyon unsurları, detaylı inceleme ve pazar analizleri, finansal analizler vb. konuları da içine alacak şekilde değerlendirilmelidir.
Ders İzlenceleri
Ders İzlenceleri
Ders İzlenceleri
Ders İzlenceleri
İşletmenin ihtiyaç duyduğu fonların, sermayenin belirlenmesi, sağlanması ve sağlanan fonların uygun varlıklara yatırılarak yönetilmesidir.
Ders İzlenceleri