Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 17: Küresel İşbirliği ve Ortaklıklar
Birleşmiş Milletler'in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) arasında yer alan SDG17, "Küresel İşbirliği ve Ortaklıklar"ı hedefler. Bu hedef, sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleşmesi için dünya genelinde işbirliği ve ortaklıkların güçlendirilmesini amaçlar. Üniversiteler olarak, bu küresel hedefe katkıda bulunmak adına çeşitli önemli roller üstlenebiliriz.

Üniversitelerin SDG17'ye Katkıları:
1. Uluslararası İşbirlikleri ve Değişim Programları: Üniversiteler, öğrenci değişim programları, ortak araştırma projeleri ve uluslararası konferanslar düzenleyerek küresel çapta işbirliği fırsatları sunabilirler. Bu tür programlar, öğrencilere kültürlerarası anlayış geliştirmeleri ve farklı perspektifleri deneyimlemeleri şansı tanır.
2.Küresel Sorunlara Çözüm Odaklı Araştırmalar: Bilim ve teknoloji alanındaki araştırmalarda, küresel ölçekte önemli sorunlara çözüm arayışına odaklanabilirler. İklim değişikliği, sağlık sorunları, enerji verimliliği gibi küresel meselelere çözüm bulma amacıyla multidisipliner çalışmalara liderlik edebilirler.
3.Uluslararası Kalkınma Projeleri ve Yardım Çalışmaları: Üniversiteler, uluslararası kalkınma projelerine liderlik edebilir veya bu tür projelerde aktif rol alabilirler. Eğitim, sağlık, altyapı gibi kritik alanlarda yapılacak işbirlikleri, sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunabilir.
4.Küresel Diyalog ve Diplomasi: Sosyal bilimler ve uluslararası ilişkiler alanındaki fakülteler, küresel diyalog ve diplomasi konularında araştırmalar yapabilirler. Bu çalışmalar, ülkeler arasında daha etkili iletişim ve işbirliği için önemli bir zemin oluşturabilir.
5.Sivil Toplum ve İş Dünyası İle İşbirlikleri: Üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve iş dünyasıyla işbirlikleri kurarak ortak projeler geliştirebilirler. Bu ortaklıklar, toplumların ihtiyaçlarına daha etkili çözümler sunma konusunda önemli bir rol oynayabilir.
6.Küresel Vatandaşlık Eğitimi: Üniversiteler, öğrencilere küresel vatandaşlık eğitimi sunarak sürdürülebilir kalkınma hedeflerini benimsemelerini teşvik edebilirler. Bu eğitim, öğrencilerin küresel sorumluluklarını anlamalarına yardımcı olabilir.

Üniversitelerin bu alanlarda gösterdiği liderlik ve küresel işbirlikleri, SDG17'nin gerçekleştirilmesine önemli katkılarda bulunabilir. Küresel düzeyde ortaklık ve işbirlikleri kurarak sürdürülebilir kalkınmanın önündeki engelleri aşma yolunda üniversiteler önemli bir rol oynarlar.

Biz mi neler yapıyoruz?

Üniversitemiz SDG 17 raporuna erişmek için tıklayınız.