Sık Sorulan Sorular

MENU

Üniversiteye Giriş Sınavında İstanbul Okan Üniversitesini tercih etmesem de yarışmaya katılabilir miyim?
Evet. Okan Mühendislik Yarışması üniversiteye girişle, üniversitelerarası merkezi girişi sınav(lar)ıyla bağlantılı değildir. Türkiye’deki bütün 11. ve 12. sınıf öğrencileri katılabilirler.

Yarışmaya proje gönderdiğim dal ile üniversiteye girişte tercih ettiğim ya da kaydolduğum dal aynı mı olmalı?
Hayır, böyle bir zorunluluk kesinlikle söz konusu değil. Herhangi bir alanda bir proje ile yarışmaya katılıp ödül alsanız da almasanız da daha sonra dilediğiniz herhangi bir başka alanda herhangi bir üniversiteye girmenizi engelleyen hiçbir şey yoktur. Ancak ödül olarak kazandığınız burslu kayıt hakkı yalnızca İstanbul Okan Üniversitesinin, yarışmaya katıldığınız mühendislik dalındaki lisans programına kayıt yaptırmanız durumunda geçerli olacaktır.

Projem dereceye girerse ödülümü almak için mutlaka İstanbul Okan Üniversitesine kayıt mı yaptırmam gerekecek?
Hayır. Final aşamasında dereceye girecek bütün proje sahiplerine ödülleri 31 Mayıs 2019 Cuma günü yapılacak ödül töreninde dağıtılacaktır. Ancak, ödül bursları (her dalda birinciye %100, ikinciye %50,) yalnızca ödül sahibi, Merkezi sınavla İstanbul Okan Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde yarışmaya katıldığı dalın lisans programına yerleşmesi durumunda verilir.

Projem ödül alırsa, İstanbul Okan Üniversitesine burslu kayıt yaptıracağım programın yarışmaya katıldığım alanla aynı ya da ilgili olması zorunlu mu?
Evet.

Üniversitelerarası merkezi giriş sınavında İstanbul Okan Üniversitesinin bir burslu programına giriş hakkı kazandıysam bu yarışma sonucunda aldığım burs, sınavda kazandığım bursa eklenir mi?
Hayır. Okan Mühendislik Yarışması 2019 sonucunda aldığınız ödül ile merkezi giriş sınavında kazandığınız burs hakkından hangisi daha yüksekse o uygulanır. Burslar birbirine eklenemez.

Yarışmaya katılıp ödül kazandıysam burs hakkım yalnızca o yılki üniversite girişinde mi geçerlidir? Daha sonra kullanabilir miyim?
İstanbul Okan Mühendislik Yarışması sonucunda dereceye girerek burslu kayıt hakkı kazandıysanız bu hakkı dilediğiniz yılda kullanabilirsiniz. Ödül töreninde size verilecek burslu kayıt hakkı belgesi, zaman sınırı olmadan ancak yalnızca bir kez kullanılabilir.

Ödül kazanıp İstanbul Okan Üniversitesine burslu kayıt yaptırırsam, mezuniyetim sonrasında ya da kaydolduğum programdan herhangi bir nedenle ayrılıp tekrar başka bir programa aynı bursla kayıt olabilir miyim?
Hayır. Ödül töreninde size verilecek burslu kayıt hakkı belgesi, zaman sınırı olmadan ancak yalnızca bir kez ve yarışmaya girmiş olduğunuz mühendislik dalındaki lisans programına kaydınızda kullanılabilir.

Birden fazla dalda yarışmaya katılabilir miyim?
Hayır. Bir yarışmacı yalnız bir dalda ve bir tek projeyle katılabilir.

Projem birkaç dala da uygunsa hangisini belirtmeliyim? Hangi dalda katılmak şansımı artırır?
Sizce en uygun dalı seçin. Ancak bir jüri, bir projenin başka bir dalda değerlendirilmesini uygun görürse projeyi ilgili jüriye aktarabilir.

Proje hazırlığında herhangi birisinden yardım alabilir miyim?
Hazırlık ve araştırma aşamasında yardım alabilirsiniz. Ancak projenin sizin kendi düşünce ve emeğinizin ürünü olması gerekir. E-postayla gönderdiğiniz projenin değerlendirilmesinde ya da ilk elemeyi geçerek davet edileceğiniz final aşamasında, projenin özgün olmadığı belirlenirse yarışma dışı bırakılırsınız.

Yarışmaya iki ya da daha fazla öğrencinin takım olarak birlikte hazırladığı bir projeyle katılabilir miyiz?
Hayır. Yarışma bireysel katılım gerektirmektedir. Takım halinde gerçekleştirdiğiniz bir çalışmaya dayalı olarak, ancak her katılımcının sorumluluğunu ve katkılarını ayrı ayrı alt projeler şeklinde tanımlayarak, ayrı ayrı yarışma başvuruları ile katılabilirsiniz. Dereceye giren projelerin her biri için yalnızca bir tek katılımcıya ödül verilecektir.

Projem ilk elemeyi geçemezse düzeltip ikinci kez gönderebilir miyim?
Hayır. 19 Nisan 2019 saat 17:00’den sonra ulaşan projeler yarışma kapsamında dikkate alınamayacaktır. İlk aşama değerlendirme sonuçları 6 Mayıs Pazartesi günü ilan edilecek, bu tarihten sonra herhangi bir başvuru alınması söz konusu olmayacaktır.

Jüriler 6 Mayıs öncesinde katılımcılara projeleriyle ilgili herhangi bir eleştiri ya da öneri yapabilirler mi?
Hayır. İlk aşama değerlendirme sonuçları 6 Mayıs Pazartesi günü ilan edilecek, bu tarihten sonra herhangi bir başvuru alınması ya da değişiklik yapılması olanaklı olmayacaktır. Jüriler final aşamasındaki sunumlar dışında katılımcılarla hiçbir şekilde bağlantı kurmayacak, herhangi bir eleştiri ya da öneri yapmaları söz konusu olmayacaktır.

Projeler neye göre değerlendirilecek?
Projeler öncelikle özgün olmalarına, sizin kendi düşünce ve emeğinizin ürünü olmalarına göre değerlendirilecek. Sonrasında, teknolojik olarak anlamlı, uygulanabilir olup olmadığına, çözmeyi hedeflediği probleme gerçekten bir çözüm getirip getirmediğine ve yenilikçilik düzeyine göre değerlendirilecek.

Değerlendirmeyi kim yapacak?
Projeler, ilgili bilim dalına mensup İstanbul Okan Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan üçer kişilik jüriler tarafından değerlendirilecek.

Final aşamasına davet edilirsem masrafları üniversite nasıl karşılayacak?
İstanbul dışından geliyorsanız siz kendi uçak/tren/otobüs biletinizi alıp geleceksiniz, üniversitede biletinizin fotokopisi alınıp bedeli size derhal ödenecek. Üniversiteye taksiyle ulaşırsanız taksi ücreti de şoförden alacağınız makbuz karşılığında size ödenecek. Ödül töreni sonrasında okul servisiyle İstanbul’un belli merkezlerine ve Sabiha Gökçen Havalimanı, Pendik Hızlı Tren Garı ile otogara ulaşımınız sağlanacak. Üniversitede 30 Mayıs Perşembe gecesi ücretsiz olarak yurtta misafir edileceksiniz. 30 Mayıs akşam yemeği, 31 Mayıs sabah kahvaltısı ve 31 Mayıs öğlen yemeği de ücretsiz olarak sağlanacak.
İstanbul’dan katılıyorsanız 31 Mayıs günü öğlen yemeğinde üniversite sizi misafir edecek.

Final aşamasına yarışmacıyla birlikte gelecek aile, öğretmen ya da konukların üniversitede konaklamaları mümkün mü?
Final aşamasında yalnızca yarışmacı öğrenciler ve her okuldan refakatçi olarak gelecek en fazla bir veli ya da öğretmen 30 Mayıs Perşembe akşamından 31 Mayıs Cuma akşamına kadar konuk edilecek ve gidiş dönüş yol masrafları karşılanacaktır. Her okuldan bir refakatçinin dışındaki aile, öğretmen ve diğer konuklar yol ve konaklamalarını kendileri sağlayarak ödül törenine katılabileceklerdir.

30 - 31 Mayıs günlerinin programı nasıl düzenlenecek?
30 Mayıs Perşembe akşamüstü ikinci aşamaya davet edilen öğrencilerden İstanbul dışından gelenler ve varsa her okuldan en fazla bir refakatçi öğretmen ya da veli İstanbul Okan Üniversitesi yerleşkesine gelecekler. Tanışma ve akşam yemeğinden sonra yurtta konaklanacak. 31 Mayıs Cuma sabahı İstanbul’dan gelen katılımcılarla birlikte 10:00’da jüriler başlayacak. Yarışmanın düzenlendiği 9 dalda jüriler 10:00 - 13:00 ve gerekirse 14:00 - 15:30 arasında devam edecek. 16:30-18:00 arasında ödül töreni yapılarak jüri değerlendirmeleri sonucunda ödül alanlara ödülleri dağıtılacak. Sonrasında katılımcılar üniversitenin servis araçlarıyla İstanbul’un belli merkezlerine ve Sabiha Gökçen Havalimanı, Pendik Hızlı Tren Garı ile otogara ulaştırılacaklar.

Final aşamasındaki jüri toplantıları herkese açık mı olacak?
Hayır. Jüri toplantılarına yalnızca jüri üyeleri ve yarışmacılar tek tek girecekler.

Final aşaması “sözlü sınav” şeklinde mi olacak? Yarışmacıdan beklenen ne olacak?
Hayır. Projenin yarışmaya girdiği dalla ilgili teorik sorular ya da genel içerikli bir sınav söz konusu değil. Jüride yarışmacının projesini sözlü olarak anlatması, hangi probleme çözüm getirdiğini ortaya koyması, projesinin teknik içeriğini açıklaması, varsa benzer başka çözümlerle karşılaştırıp kendisininkindeki özgün yanları vurgulaması beklenecek. Jüri, çalışmanın düşünce ve emek olarak yarışmacıya ait olup olmadığını ve teknolojik olarak anlamlı, uygulanabilir olup olmadığını, çözmeyi hedeflediği probleme gerçekten bir çözüm getirip getirmediğini ve yenilikçilik düzeyini değerlendirecek.

İlk aşamayı geçip finale davet edilmeme rağmen final aşamasına katılamazsam projem yine de değerlendirilir mi?
Hayır. Final aşamasına katılamayan yarışmacıların projeleri yarışma dışı kalır.

Ödül törenine konuk çağırabilir miyiz?
Evet, ödül törenine dileyen herkes katılabilir. Konukların üniversite yerleşkesine ulaşımları kendi sorumlukları çerçevesinde olacaktır.

Yarışmayla ilgili ama burada yer almayan başka bir sorum var. Kime sorabilirim?
Yarışmayla ilgili bütün sorularınızı e-postayla okanmuhendislik@okan.edu.tr adresine yöneltebilirsiniz.