İstanbul Okan Üniversitesi

“Girişimcilik Dersi” ile hayatları değişti

MENU

Üniversitemizin Mekatronik Mühendisliği 3’üncü sınıf öğrencisi Kadir Demircioğlu (22) ile Uluslararası Lojistik Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Burak Kurtuluş (21), daha mezun olmadan iş yaşamına atılan genç girişimcilerden. Onların hayatı, üniversitemizin Türkiye’de ilk kez başlattığı Girişimcilik Dersi’ne katıldıktan sonra değişti. Geliştirdikleri tekstil projesi, akademisyenlerimiz tarafından beğenilen öğrencilerimiz, üniversitemizin maddi desteği ve danışmanlığıyla anaokulu ve ilköğretim öğrencilerine kostüm ve kıyafet tasarlamak için firma kurdular. İlk mikrokredilerini de üniversitemizden aldılar. Yaptıkları fizibiliteye göre firmanın değerinin 2-3 yılda 1 milyon doları geçeceğini belirlediler. Hazırladıkları katalogla yaz boyunca Trakya’daki onlarca okulu ziyaret eden Kadir Demircioğlu ve Burak Kurtuluş, tahmin bile edemedikleri ilgiyle karşılaştı. Girişimci öğrencilerimiz, sadece Trakya Bölgesi’nden yaklaşık 40 okuldan aldıkları siparişlerle, firmanın 2013’te 500 bin TL ciro yapacağını söylüyorlar. Genç girişimciler bir yandan da ünlü bir TV programı için kostüm tasarlıyorlar. Türkiye’de bilinirliklerini artırdıktan sonraki hedefleri ise ihracatla tüm dünyaya açılmak.

Kumaşların arasında büyüdüm
Üniversitemizdeki Girişimcilik Dersi’ne katılan sektörün başarılı iş insanlarının anlattığı girişimcilik ve başarı hikayeleri, Kadir Demircioğlu’nu bir proje hazırlamaya itmiş. Kadir’in annesi yıllardır modelistlik yapıyor, dolayısıyla çocukluğu kumaşların ve elbiselerin arasında geçmiş. “Kumaşların arasında büyüdüm, anne mesleği sonuçta, tekstile atılabilirdim” diyor Kadir ve anlatıyor: “Ama yalnız yapamazdım. Evet bilgi ve tecrübem, kurumsal kimlik kazandırma ve herşeyi yapabilirdim ama bunları yaparken yanımda bir desteğim, dostum olmalıydı. Darbe yediğimde yanımda sağlam duracak insanlara ihtiyacım vardı. Burak’la samimiydik. Güvenilir, arkama bile bakmadan bütün herşeyimi bırakabileceğim bir insan. O’nun da bu konularda çabası vardı ama fikir konusunda sıkıntılar çekiyordu. Kafa kafaya verdik, projemizi yazdık.”

“Hocamıza rapor sunduk“
“Hocamız Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Kabasakal’a projeyi anlattık. ABD, Rusya ve Avrupa ülkelerindeki çocuk giyim pazarı hakkında hazırladığımız raporu sunduk. O da ‘Yurtdışı hayal, kendinizi ilk önce burada bir görün ondan sonra dışarıya açılırsınız’ dedi. Aradan uzun zaman geçti, sanki ciddiye alınmamış gibiydik. Umutlar tükeniyordu, öyle ki ben havalimanında işe girdim. Ama bir gün sonra da ayrıldım. Sabah telefon geldi. Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan bizimle görüşmek istiyormuş. Sevinçten uçtuk. Kadere bakın ki işe girmiş olsaydım gidemezdim. Hazırlandık çektik takımları, girdik odasına. ‘Benden ne istiyorsunuz’ dedi. Biz de ‘İş yapmak istiyoruz’ dedik, anlattık. Sohbet çok keyifliydi. Gülmeler, kahkahalar derken ikna oldu. ‘Destek olacağım ama sermayenin yarısını ben, yarısını siz koyacaksınız. Sizin de riskiniz olsun’ dedi. Fizibilite çalışması istedi, 10 sayfa hazırladık. Kurul toplandı ve kabul edildi, ardından para çıktı.”

“Şirket kurmaya gittik para çıkışmadı”
İlkokulda yaz tatillerinde arkadaşlarının birçoğu denizin ve tatilin tadını çıkartırken, babasının dükkanı önünde şekerleme ve sakız standı açıp para kazanan Burak Kurtuluş, okuldan aldıkları parayla ilk iş olarak şirket kurulumu, katalog ve internet sitesi işlerine giriştiklerini anlatıyor: “Okuldan parayı alır almaz şirketi kurmaya koyulduk. Muhasebemizi okulun da muhasebesini tutan, holding defterlerine bakan bir şirket tutuyor. Tabi bizim şirket şahıs firması. Mali müşavir bizi çok sevmişti. Şirket açılısını yapmaya gittiğimizde cebimizde 1.000 TL para vardı. Açılış giderleri 1.150 TL tutunca kalan parayı ‘Sıkıntı yok çocuklar’ deyip sağolsun mali müşavir verdi. Okulun verdiği parayla ayrıca katalog, baskı, internet sitesi (bandbkids. net) ve ekstra masrafları karşıladık.”

2013 hedefi 160 okul
Okul kredisiyle ticarete atılan ikili, 23 Nisan, 19 Mayıs, yılsonu müsamereleri gibi özel günlerin kostüm işlerini ayarlamak üzere Trakya’da ve İstanbul’da sokak sokak gezmiş. Gittikleri birçok yerde de büyük ilgi ve alaka görmüşler. Burak Kurtuluş, “Ağustos’ta kendi arabamızla dolaşmaya başladık İstanbul ve Trakya’yı. Bu okullara özel gün kıyafetleri ve kendi özel tasarımlarımızı verecektik. Tabi ki onların istedikleri farklı parçaları da anında hazırlayabiliyoruz. Kolejlerle görüştük, hepsi tamamdı. Şu ana kadar 120 okulla görüştük 80’ini bağladık. Hedefimiz 2013 Şubat ayına kadar okul sayısını 160’a çıkarmak” diyor.

Kurtlar Vadisi'ne ayı kostümüŞirket, aynı zamanda bazı televizyon programlarından da kostüm siparişi almış. Fenomen dizi “Kurtlar Vadisi” ve kostüm yarışması programı “Bugün Ne Giysem” ilk müşterileri olmuş bu alanda. Özellikle Kurtlar Vadisi’nden kostüm için aradıklarında çok şaşırmışlar. Burak Kurtuluş yaşadıkları anıyı şöyle anlatıyor: “Diziden telefon ettiler. Numaramızı internetten bulduklarını ve Zaza karakteri için ‘ayı’ kostümü istediklerini söylediler. Başta inanmadık, kandırıldığımızı düşündük. Bildiğimiz kadarıyla Zaza karakterinin ayıyla ya da bu gibi komik olaylarla ilgisi yoktu. Sonra bir iki telefon daha gelince durum ciddileşti. Senaryoya göre Zaza rüyasında ayıya dönüştüğünü görüyormuş, kıyafet de o yüzden lazım oluyor. Gittik teslim ettik kostümü.”