Tarih: 24.10.2014, Cuma
Yer: Sağlık Bilimleri Kompleksi Büyük Salon
08.30 - 09.00: KAYIT
09.00 - 09.30: AÇILIŞ KONUŞMALARI
Burcu Akgül / Okan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Topluluğu Başkanı
Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol / Sağlık Bilimleri Y.O. Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Mithat Kıyak / Sağlık Bilimleri Y.O. Müdürü, Rektör Yardımcısı
09.30 - 10.20: 1.OTURUM Anadolu Uygarlıkları ve Yemek Kültürleri
Oturum Başkanları: Prof. Dr. Türkan Kutluay MERDOL - Prof. Dr. Filiz AÇKURT
09.30 - 09.40 “Anadolu’da Neolitik Çağ ve Türk Mutfağına Yansıması” / Arel Üniversitesi
09.40 - 09.50 “Anadolu’da Yaşamış Uygarlıkların Yemekleri ve İzleri” / Haliç Üniversitesi
09.50 - 10.00 “Selçuklu ve Anadolu Beylikler Dönemi Yemek Kültürü” / Okan Üniversitesi
10.00 - 10.10 “Osmanlı Saray Mutfağı” / Okan Üniversitesi
10.10 - 10.20 Tartışma
10.20 - 10.40: ARA
10.40 - 11.30: 2.OTURUM Anadolu’da Özel Gün Yemekleri
Oturum Başkanları: Prof. Dr. Müveddet Emel ALPHAN - Prof.Dr. Murat BAŞ
10.40 - 10.50 “Söz kesim, Nişan, Gelin hamamı, Kına, Düğün, Gerdek gecesi” / Bahçeşehir Üniversitesi
10.50 - 11.00 “Doğum, Diş gediği, Loğusa, Sünnet, Ölüm ” / Haliç Üniversitesi
11.00 - 11.10 “Kurban bayramı, Kandiller, Hıdırellez, Nevruz, Bayram, Ramazan” / Marmara Üniversitesi
11.10 - 11.20 “Özel günlerde diğer din uygulamalarından benzerlikler, farklılıklar” / Okan Üniversitesi
11.20 - 11.30 Tartışma
11.30 - 12.10: 3.OTURUM Anadolu’da Öyküsü olan Yemekler
Oturum Başkanları: Prof. Dr. Muazzez GARİPAĞAOĞLU - Prof. Dr. Fatma ÇELİK
11.30 - 11.40 “Öyküsü olan yemekler: Aşure, Keşkek vb..” / Marmara Üniversitesi
11.40 - 11.50 “Müzikte yemekler; türküler, şarkılar, ninniler ” / Okan Üniversitesi
11.50 - 12.00 “Yemek ile ilgili masallar, efsaneler, atasözleri ”/ Bilim Üniversitesi
12.00 - 12.10 Tartışma
12.10 - 13.40 YEMEK
Salon: BELGESEL - “KEŞKEK” TRT - Belgesel Gösterimi
13.40 - 14.30 : 4.OTURUM - Anadolu’da Beslenme ve Sağlık Etkileşimi
Oturum Başkanları: Prof.Dr.Funda ELMACIOĞLU - Dr. Öğr. Üyesi Şule ŞAKAR
13.40 - 13.50 “Beslenme ve Sağlık etkileşimleri konusunda inançlar, sorular, cevaplar ” / Yeditepe Üniversitesi
13.50 - 14.00 “Anadolu’da sofra düzeni yemek hazırlama pişirme” / Okan Üniversitesi
14.00 - 14.10 “Anadolu yemeklerinde fast-food; ayran, simit, bazlama, dürüm vb”/ Medipol Üniversitesi
14.10 - 14.20 “Halk ilacı olarak kullanılan baharatlar ve yabani otlar” / Bilim Üniversitesi
14.20 - 14.30 Tartışma
14.30 - 14.50: ARA
14.50 - 16.10: 5.OTURUM Şehirler, Öyküleri ve Yemekleri
Oturum Başkanları: Prof. Dr. Yasemin BEYHAN – Dr. Öğr. Üyesi Esin ŞEKER
14.50- 15.00 “Karadeniz Bölgesi” / Okan Üniversitesi
15.00 - 1510 “Doğu Anadolu Bölgesi” / Okan Üniversitesi
15.10 - 15.20 “İç Anadolu Bölgesi” / Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
15.20 - 15.30 “Ege Bölgesi” / Şifa Üniversitesi
15.30- 15.40 “Akdeniz Bölgesi” / Bilgi Üniversitesi
15.40 - 15.50 “Trakya Bölgesi” / Yeni Yüzyıl Üniversitesi
15.50 - 16.00 “Güneydoğu Anadolu Bölgesi” / Medipol Üniversitesi
16.00– 16.10 Tartışma
16.10 - 16.30: ARA
16.30 - 17.00: SEMİNER - Anadolu Mutfak Kültürü ve Yemekleri
Oturum Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Funda ŞENSOY
M. Ömür AKKOR / Şef, yazar, gezgin
17.00 - 17.30: ÖDÜL TÖRENİ 1. Ulusal Fotoğraf Yarışması “Yemek Kültürü Sokakta”