Haberler

“100. Yılında Lozan Barış Antlaşması ve Cumhuriyet” Konferans ve Sergisi

31 Ekim 2023

Üniversitemiz Uluslararası İlişkiler Bölümü ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü iş birliği ile “100. Yılında Lozan Barış Antlaşması ve Cumhuriyet” Konferansı ve Sergisi 26 Ekim’de gerçekleştirildi.

İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Umut Azak’ın açılışını yaptığı program, Rektör V. Prof. Dr. Güliz Muğan’ın konuşmasıyla devam etti.

Konferansın açılış konuşmasını ise Prof. Dr. Şule Kut gerçekleştirdi. Prof. Dr. Kut, herkesin, özellikle kadınların, Cumhuriyet’e sahip çıkması gerektiğine vurgu yaptı:

“Bugün Cumhuriyetimiz 100. yılında ben, Cumhuriyetimizin demokrasiyle taçlanmış olmasını isterdim. Ama umutsuzluğa kapılmayalım. Dünya değişiyor. Ve özellikle bölgemizdeki bu alt üst oluşlar içerisinde yine umudumuzu kaybetmeden hem çalışmaya, hem kendimize güvenmeye ihtiyacımız var. Cumhuriyet’in en önemli vasıflarından bir tanesi laiklik. Laiklik olmadan demokrasinin olabileceğini düşünmüyorum. Cumhuriyetlerde demokrasi olmak zorunda değil ama demokratik bir cumhuriyet bizi her zamankinden ileriye götürecektir. ... Eğer Lozan olmasaydı, kazanılmış savaşlardan sonra bu diplomatik zafer olmasaydı, biz bugün burada konuşabiliyor olmayacaktık.”

Prof. Dr. Şule Kut’un moderatörlüğünü yaptığı panelde Doç. Dr. Mehmet Kabasakal “Lozan Konferansı ve Ekonomik Bağımsızlık”, Doç. Dr. Gün Kut “Lozan Barış Antlaşması ve Nüfus Mübadelesi”, Prof. Dr. Elçin Macar “Lozan’dan Cumhuriyet’e Azınlıklar ve Patrikhane” ve İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Ali Poyraz Gürson “Lozan Konferansı ve İsmet İnönü” konulu konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Konferansın ardından, Lozan Konferansı’nı resmeden karikatürler ile dönemin fotoğraflarını içeren sergi, Prof. Dr. Umut Azak ve Dr. Öğr. Üyesi Eda Çekil Konrat’ın tanıtım konuşmaları ile açıldı. Macar karikatüristler Imre Kelén ve Aloysius Derso’nun Lozan Barış Konferansı sırasındaki tanıklık ve gözlemlerini yansıtan ve 1923’te albümleştirilen karikatürlerinden oluşan sergi, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nde 16 Kasım 2023’e kadar ziyaret edilebilecek.

Galeri