Haberler

Türkiye’de her yıl 35 milyar poşet tüketiliyor

25 Nisan 2019

Galeri

Üniversitemizin düzenlediği Çevre ve İklim Zirvesi’nde çevre ve iklim sorunları masaya yatırıldı. Panelistler T.C Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, T.C Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Dr. Erdoğan Bayraktar ve TÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Nurşen Numanoğlu çözüm önerilerinde bulundu, yapılan uygulamaları paylaştı.

Çevre ve İklim Zirvesi’ne Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammet Ecel, T.C Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, T.C Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Dr. Erdoğan Bayraktar ve TÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Nurşen Numanoğlu katıldı. Moderatörlüğünü Öğretim Görevlimiz Ediz Hun’un yaptığı panelde çevre sorunları konuşuldu, iklim değişikliğinin getireceği problemler ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

POŞET TÜKETİMİ YÜZDE 75 AZALDI

Prof. Dr. Birpınar Türkiye’nin Çevre ve İklim Politikaları başlıklı bir konuşma yaptı. Küresel bazda çevre hassasiyetinin yıllara göre gelişimini paylaşan Bakan Yardımcısı poşet kanunundan da söz etti: “Her yıl Türkiye’de 35 milyar poşet tüketiliyor. Geçen yıl ocak-şubat aylarında 5 büyük zincir markette tüketilen poşet miktarı 600 milyon adetti. Çıkardığımız poşet kanunu ile bu rakamı bu yıl Ocak-Şubat aylarında 150 milyon adete düşürdük. Poşet kullanımında yüzde 75’lik azalmayı millet olarak başardık.”

Prof. Dr. Birpınar İstanbul Boğazı’ndan geçen gemilerin miktarına da dikkat çekti: “Boğaz’dan geçen gemilerin adedi günde 200’e dayandı. Gemilerin boyları 350 metreye çıkmış durumda. 2014 verilerine göre Boğaz’dan geçen tehlikeli yakıt taşıyan gemilerin miktarı 140 milyon ton civarında. Buna mutlaka alternatif bir yolun üretilmesi gerekiyor” dedi.

İSTANBUL’UN HER GÜN ÜRETTİĞİ ÇÖP MİKTARI 22 BİN TON

Prof. Dr. Birpınar, bakanlık tarafından hayata geçirilen Sıfır Atık projesinin başarıyla sonuçlanması durumunda her yıl Türkiye ekonomisine 35 milyar TL’lik katkı sağlanacağını söyledi. Prof. Dr. Birpınar İstanbul’un her gün ürettiği çöp miktarının 22 bin tonu bulduğunu da aktardı.

Moderatörlüğünü Öğretim Görevlimiz Ediz Hun’un yaptığı panelde T.C Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Dr. Erdoğan Bayraktar “Kentsel Dönüşüm ve Çevre Politikaları” başlıklı konuşmasında kentsel dönüşümün desteklenmesi gerektiğini belirtti ve “İstanbul’daki 4,5 milyon birim konutun yarısı hala daha yenilenmemiştir, yenilenmesi gerekmektedir” tespitinde bulundu.

TÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Nurşen Numanoğlu “Sürdürülebilirlik Politikaları ve İklim Değişikliği” başlıklı konuşmasında düşük karbonlu kalkınmanın unsurları hakkında bilgi aktardı. Ayrıca TÜSİAD’ın tüm çalışmalarında, sürdürülebilir kalkınma ve büyümeyi odağa almaya çalıştığını söyledi.