Macaristan

MENU
Macaristan

Vize Adres: Metrocity A Blok 6. Kat, Levent / İSTANBUL
mission.ist@kum.hu
https://isztambul.mfa.gov.hu/tur

Macaristan Konsolosluğu Çalışma Saatleri: Pazartesi – Perşembe 09.00 – 16.30 / Cuma 09.00 – 14.00
Macaristan Konsolosluğu Görev Bölgesi: Afyon, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya, Tekirdağ, Uşak, Zonguldak.

Vizeye başvururken ilk olarak pasaportunuzun süresini uzatmanız gerekiyor. Pasaportunuzun süresi, Macaristan’dan dönüş tarihinizden en az üç ay daha uzun olmalı. Örneğin; dönüş tarihiniz 31 Ekim 2008 ise, pasaportunuzun süresi en az 31 Ocak 2009 tarihine kadar uzatılmış olmalı.
Pasaport işlemlerini bitirdikten sonra, gideceğiniz üniversiteden “acceptance” , yani kabul belgesinin gelmesini beklemelisiniz. Kabul belgesi ve konaklama belgeleriniz geldikten sonra, herhangi bir sigorta şirketine en az 6 aylık seyahat sigortası yaptırmalı, ardından pasaportunuz ve bu belgelerinizle yukarıda belirtilen gitmelisiniz. Tam olarak hangi belgelerin gerektiğini öğrenmek için www.macaristankonsoloslugu.com. Diğer konsoloslukların aksine Macaristan konsolosluğu için randevu almaya gerek yok. Tüm belgelerinizi konsolosluğa teslim ettikten yaklaşık 15 gün sonra size mail atıp pasaportunuzu alabileceğinizi söylüyorlar (konsolosluktan gelen mail bazen junk-mail’e düşebiliyor).

Her şey tamamlandıktan, ülkeye giriş yaptıktan ve kalacağınız yere yerleştikten sonra, gittiğiniz üniversitenin Erasmus koordinatörleri sizinle iletişim kuruyor ve tüm Türk öğrencilerle beraber göçmen bürosuna gidiyorsunuz. Oturma izniniz çıktığında da Erasmus Ofis size mail atıp bildiriyor.

Ulaşım: Macaristan’a uçak ile gidebilirsiniz. Wizzair Sabiha Gökçen havalimanından aktarmasız Budapeşte’ye gitmektedir. Erken bilet alımıyla gidiş dönüşünüzü 60 Euro’ya getirebilirsiniz. Ayrıca THY de Budapeşte’ye direk uçuşları vardır. Alternatif uçuş olarak, Viyana ya da Bratislava’ya uçuşla ve bu şehirlerden Budapeşte’ye otobüsle kolayca ulaşabilirsiniz. Ayrıca, uçak yolculuğundan çekinenler için de otobüs ile 24 saate yakın bir yolculuk alternatif olarak gösterilebilir. Havaalanında yanınızdaki paranın bir bölümünü Forint’e çevirmeyi unutmayın. Eğer uçakla gitmişseniz, ülkeye giriş yaptıktan sonra Szekesfehervar şehrine gitmek için şu yol izlenebilir:

Havaalanında 200E numaralı otobüs hattı Budapeşte şehir merkezine gitmektedir. Şehir merkezinden Metro hattını kullanarak Budapeşte’de ki kampüse rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Eğer ki kampüsünüz Szekesfehervar’da ise Mavi Metro hattını kullanarak Nepliget isimli şehirlerarası otobüs durağında iniş yapıyorsunuz. Bu duraktan 20 dakikada bir kalkan Szekesfehervar otobüsünü kullanarak 1 saat 10 dakika içerisinde ulaşmış olursunuz. Otobüs durağından yurda taksiyle 5 dakika içerisinde varırsınız. Otobüs şoförüne okulun ismini söylemeniz yeterlidir. Otobüs bileti ücreti 1250 Forint’tir.

Para Birimi: Macaristan’da kullanılan para birimi “HUF”, yani “Forint”.

Üniversite Hakkında: Kodolanyi Janos University, 2 adet kampüsü olan, birisi Budapeşte’den yaklaşık bir saat uzaklıktaki Szekesfehervar şehrinde bulunan özel bir üniversitedir. Okuldaki popüler bölümler arasında ilk sırada turizmle ilgili bölümler mevcuttur. Kampüs adına bir beklentiniz olmamalı, Budapeşte’de yurt imkanı bulunmamakta olup diğer kampüsteki yurt ortamında güzel vakit geçireceğinizi umuyorum. (2 dönem gidecek öğrencilere tavsiyem kontejyan dolu ise 1.Dönemi Budapeşte dışında, 2.Dönemi Budapeşte’de okumaları olacaktır). Budapeşte’deki kampüs şehir merkezine yaklaşık 15 dakika mesafededir.

Konaklama Bilgileri: Eğer Szekesfehervar’da ki kampüste okuyacaksanız en iyi seçeneklerden birisi Kodolanyi Janos Foiskola’nın kendi yurtlarında kalmaktır. Eğer ki Budapeşte’ deki kampüsteyseniz orada da yurtta kalınabilir veya birkaç kişi bir araya gelip ev tutulabilir. Szekesfehervar’da ki yurt ücreti 600 ve 690 Euro arasında değişmektedir. Ayrıca oraya vardıktan sonra yurt depozitosu ve öğrenci kartı için 42,000 Forint=340TL vermeniz gerekecek. Yurt depozitosunu gelmeden bir hafta önce geri alabiliyorsunuz.

Szekesfehervar’daki yurt sadece öğrenci yurdu değil; binada okuldan olmayan birçok insan kalıyor. Kız – erkek karışık olan yurtta, resepsiyonistler de dahil ne yazık ki İngilizce bilen insan yok denecek kadar az. Üniversitenin Erasmus koordinatörleri de bu yurtta kalıyor; yurtta olmadıkları zaman ise ofislerindeler. Herhangi bir sorununuz olduğunda hem e–mail yoluyla, hem de ofislerine giderek onlara ulaşabilirsiniz.

Szekesfehervar’daki yurtta odalar iki kişilik ve sigara içilmesi yasak. Her odada buzdolabı ve banyo bulunmaktadır. Mutfak ise tüm yurttakilerin kullanımına açıktır. Odalarda televizyon mevcut fakat yalnızca Macar kanalları çekiyor.

Mutlaka gidilmesi gereken yerler: Macaristan’da Szekesfehervar dışında görülmesi gereken yerlerden birincisi başkent, Budapeşte; ikincisi ise Balaton Gölü’ne kıyısı olan Siofok. Bu iki şehir –Macaristan’ın en güzel şehirleri olarak biliniyor. Ayrıca Velence Gölü ile güneydeki Szeged şehrini ziyaret etmeniz de tavsiye edilir. Bunun dışında, Macaristan Avrupa’nın birçok başkentine yakın olduğu ve bu başkentlere bulunduğunuz yerden ucuz ve kolay bir şekilde ulaşım sağlanabildiği için, komşu olan bütün ülkelerin başkentlerini günübirlik de olsa ziyaret etmelisiniz.

Budapeşte’de opera binası, Fisherman’s Bastion, kaleye çıkmalısınız manzara müthiş, shoes on the danube, Aziz Stephen Bazilikası, Parlemento, Chain Bridge, Gellert tepesi(Budapeşte’nin gece ve gündüz arasındaki değişimi burdaki manzarada keşfediliyor), Heroes Square, Citadella, Margaret Island (Budapeştenin en güzel noktası, içinde spor alanları var), Zoe, Mathias Church, gün üçersinde Andrassy caddesinden defalarca yürümek, Avrupanın en eski 2.Metro hattını kullanmak, Litz Ferenc, Terör Evi, Budapeşte Ulusal Müzesi görülmelidir.

Wizz Air ile her yere ucuz bilet bulmak mümkün. Wizz Air'in Macaristan'dan çoğu Avrupa ülkesine uçuşu var. Ayrıca skyscanner.com gibi web sitelerinden ucuz uçak bileti araştırılabilir.

Ucuz konaklama için öneriler: Ziyaret ettiğim şehirlerde ve ülkelerde konaklama giderlerini en aza indirmek için, gece yolculukları yapılabilir. Böylece konaklama için ayrı bir ücret ödemenize gerek kalmaz çünkü tren ve otobüslerde rahat bir şekilde uyuyabilirsiniz. Eğer bu yöntem size yorucu gelecekse, hostellerde kalmayı da seçebilirsiniz. www.booking.com'dan hostel rezervasyonu yaptırılabiliyor.


Tren hatları, şehir içinde kullanılması gereken ulaşım kartı vb. bilgiler
Kodolanyi Janos University College’ın size vereceği öğrenci kimliği, ulaşımda otobüsleri kullandığınızda ücreti yarı yarıya düşürüyor. Şehir içi aylık öğrenci biletiniz 3850 huf yaklaşık 30 tl civarı bir rakam. Biletinizi kontrol ettikleri sırda yanınızda mutlaka öğrenci kartınız olsun aksi takdirde 8000 Huf’dan başlayan cezalarla karşı karşıya kalacaksınız. M1, M2, M3 Metro hatları olmak üzere üç adet Metro hattı mevcut olup, 4.metro hattı yapım aşamasında idi.

linkinden görüleceği üzere, tren istasyonuna giden metro hattı m2idir. Peşte tarafında kalacaklar için, ki Kodolanyi Üniv’de okunacaksa Peşte kalınmalı, şehir dışı gezilerinizdeki tren yolculuklarınız haritada görüldüğü üzere Keleti Palyaudvar ve Nyugati Palyaudvar isimli tren istasyonlardan sağlanacaktır. Havalimanından şehir merkezine 200E ye binip Köbanya-Kispest durağında m3 numaralı Metro ile ulaşabilirsiniz. Budapeşte’de alacağınız aylık student ticket sayesinde şehirlerarası yolculuğunuzda da indirimden yararlanacaksınız. Şehir merkezinden okula ulaşım, 105 numaralı otobüsle sağlanmaktadır. Alternatif olarak Nyugati durağına ulaşıp 5 dakika yürüyüş mesafesinden sonra tramvay hattını kullanıp 30 numaralı tramvay ile de ulaşabilirsiniz. Ayrıca koordinatörlere aylık ulaşım kartlarının ne şekilde temin edileceğini sorarak daha fazla tasarruf yapabilirsiniz.

Bunun dışında Macaristan’ın komşu ülkelerini ziyaret etmek istediğinizde Orange Ways otobüs şirketini kullanabilirsiniz. Ücretler oldukça makul ve otobüsler de gayet konforlu. Örneğin; Romanya’ya gidiş – dönüş otobüs bileti, yolculuk 7 saat sürmesine rağmen Türk parasıyla 30TLcivarında. www.checkmybus.com adresinden bu konuda daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Uygun uçak bileti için de www.wizzair.com adresini kullanabilirsiniz.

Avrupa içi ve ülke içi ulaşımda http://nemzetkozi.volanbusz.hu/en/ adresinden de online ve ucuza bilet temin edebilirsiniz. Şirketin otobüsleri Budapeşte Nepliget durağından hareket etmektedir.

Sizden sonraki öğrenciler için eklemek istediğiniz / yararlı olacağını düşündüğünüz bilgiler
Szekesfehervar’da kalanlar için:

  • Ülkeye giriş yaptığınız an, havaalanında bir miktar paranızı yerel para birimine çevirin. Yolda ihtiyacınız olacak.
  • Yemek yapmayı öğrenin. Bazen istediğiniz malzemeleri bulamasanız da, yeni tatlara açık olun. Macar yemekleri başta çok lezzetli gelmese de, denemek güzeldir. Alışveriş yapmak sizin için bir rutin haline gelecek, bu sebeple yakınlarınızdaki marketleri öğrenin. Tesco ve Plus marketleri yurda en yakın marketler. Topluca yapılan alışverişler rutini eğlenceye çevirir. Yurttaki buzdolapları küçük olduğundan malzemelerinizi az alıp, sık alışveriş yapmalısınız.
  • Çevrenizdeki restoranları da arada bir ziyaret etmeyi unutmayın. Arkadaşlarınızlar beraber gideceğiniz toplu akşam yemeklerinde çok güzel vakit geçirebilirsiniz.
  • Gece kulüplerini er ya da geç siz de keşfedeceksiniz ve birçok partiye katılacaksınız. West Side Club aralarında en iyisi. Szekesfehervar küçük bir şehir olduğundan her yer kaldığınız yurda yürüme mesafesinde. Her yeri kolayca keşfedebilirsiniz ve kaybolmak isteseniz dahi bu çok zor.
  • Giderken çarşaf, yastık, nevresim takımı gibi eşyaları almanıza gerek yok. Size bunların hepsini temin ediyorlar.
  • Yurtta odanıza girdiğiniz zaman, yerleşmeden önce yapmanız gereken ilk iş, kendi odanızda ve ortak kullanım alanlarındaki kırık/dökük/bozuk diyebileceğiniz ne varsa, bunların resmini tarihi belli olacak şekilde çekmeniz. Örneğin; yatak örtülerindeki delikler, duvarlardaki delikler/lekeler, prizlerin ve lambaların durumu, dolap kapılarının durumu, üzerindeki leke veya çatlaklar, banyo ve tuvalet gereçlerinin (duş başlığı, duşa kabin kapısı, klozet, musluklar, ayna) durumu, oda kapılarının durumu – kısacası aklınıza gelebilecek her şey. Bunun sebebi ise: odadaki bu sorunların size ait olmadığını, sizden daha önce var olduğunu kanıtlayabilmeniz. Erasmus koordinatörleri bu konuda sizi uyarıyorlar, sizden eksiklikleri ve arızaları bildireceğiniz e-mailler istiyorlar; fakat çok üstünde durmuyor gibi göründüklerinden yanılgıya düşebilirsiniz. Dikkatli olun. Eğer bunu kanıtlayamazsanız tüm bu masraflar vereceğiniz depozitodan kesilecektir. Oda arkadaşım daha önceden kırık olan yatağının altının resmini çekmeyi unuttuğu için, depozitosu 20 Euro kesintiye uğradı.
  • Türkiye’den size para gönderilecekse, yapı kredi bankasından döviz ve Türk lirası hesabı açtırın ve ATM kartı edinin. Yapı ve Kredi Bankası'nın Unicredit ile bir anlaşması bulunuyor. Bu yüzden, herhangi bir komisyon ödemeden, Unicredit ATM'lerinden para çekebilirsiniz. Garanti bankası ve Vakıfbank ATM kartları ile çekilen miktarın u yabancı banka tarafından komisyon olarak çekiliyor. Unicredit hesabı açtırmanın bir diğer faydası da Avrupa’nın nerdeyse her şehrinde birkaç tane Unicredit bankamatiği bulunması.

Budapeşte’de kalanlar için:

  • Bir festival şehrine gideceğinizi hatırlatmak istiyorum mutlaka katılın festivallere.
  • Gideceğiniz hiçbir şehirde bu kadar gezilecek nokta olacağını düşünmemekteyim o sebeple kendinize bir plan çıkarın.
  • Çok dengesiz bir iklimi bulunduğu için yanınıza kışlık ve yazlık mümkün olduğunca alın.
  • Fotoğraflardan görüldüğü üzere, karanlık çöküp şehrin ışıkları aydınlattığı andaki o görkeme kapılıp gideceksiniz, akşamı iple çekeceksiniz, nehrin karşı kısmına bir de köprülerden yürüyerek geçin, mutlaka tekne turuna katılmalısınız.
  • Tavsiyem, oturma izninizi en kısa sürede gerçekleştirmeniz, bu sayede gezi turunuza daha kısa sürede başlayabilirsiniz, ekim ayını iyi değerlendirin.
  • Gece 1’den sonra wizzair ve ryanair firmalarının promosyonlu biletlerini takip edin.
  • Tavsiyem oryantasyondan 3-4 gün önce gidip şehre alışmanız. Kaybolacağım diye korkmayın şehrin güzelliğini keşfedin.
  • Özellikle bisiklet kiralayıp şehri gezmenizi tavsiye ederim. Oturma izni pasaport fotokopiniz yanınızda olması yeterlidir ülke içerisinde. Yanınızda kocaman pasaportları taşımayın, kaybetmeyin.
  • Wizzair, 4 Ağustos’tan itibaren Sabiha Gökçen İstanbul-Budapeşte seferlerine yeniden başlayacak erken bilet alımı ile gidiş dönüş 60eurolara bilet yakalamanız mümkündür.
  • Macarlar, İngilizce konusunda çok iyi değiller ne yazık ki çekingenler, ancak dediklerinizi anlamakta bir sıkıntıları yoktur. Yolda geçen taksileri kullanmaktansa, üzerinde yazan numarayı arayıp taksi çağırın yarı fiyatına denk geliyor.