Portekiz

MENU
Portekiz

Vize Adres:
Türkiye’de yerleşik Portekiz Büyükelçiliği | ANKARA

Vize Müracaatları Pazartesi, Çarşamba ve Cuma Günleri Saat 9:30 İle 13:00 Arasında Kabul Edilmektedir.
Konsolosluk işlemleri ve vize sorularınız için lütfen saat 12:00’den sonra 0 (312)405 60 29 no’lu telefonu arayınız.

Konsolosluk Tel : 0312-405 60 29 Fax : 0312-437 38 44

* Vize Başvurularınız İçin 0-312- 405 60 29 No’lu Telefondan Saat 09:30-11:30 Arasında Randevu Almanız Gerekmektedir.
* Seyahat tarihinizden 15 gün önce vize müracaatında bulunmanız gerekmektedir.

Vize İçin Gereken Belgeler

  • Vize formu (Daha once gitmiş olduğunuz ülkelerin isimlerini ve tarihlerini mutlaka yazınız. Vize formu daktilo veya büyük harf ve siyah kalemle eksiksiz doldurulmuş ve fotoğraf yapıştırılmış olarak kabul edilmektedir)
  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Kalınacak süre hariç, en az 3 ay geçerlilik süresi olan pasaport
  • Gelir durumu (Banka hesap cüzdanının orjinali ve fotokopisi veya kredi kartı orijiinali ve fotokopisi, kredi kartınızın son ayına ait ekstre)
  • Davetiye - İmzası noter tarafından tastiklenmiş orjiinal davetiye (Fax ile gelen davetiyelerin daha sonra orjinalinin gönderilmesi gerekmektedir. Davetiye’yi yollayan kişinin mutlaka gidecek olan kişiden tamamen sorumlu olacağını, kalacağı yerin adresi, kalacağı tarihler, gidecek kişinin adı soyadı, sorumlu kişisin imza örneği noterden tastikli, kimlik fotokopisi, (Eğer sorumlu kişi yabancı ise , oturma izni için verilmiş kimlik kartı fotokopisi ve davet mektubu getirilmelidir. Davetiye (Portekiz’den gelmelidir)
  • Çalışma belgesi ; Bu yazıda kişinin işe başlama tarihi, görevi, gideceği tarih, ne için gideceği ve aylık maaş miktarı, tercihen İngilizce olarak açıklanmalıdır. Bu belgeye son 3 ay’a ait maaş bordrosu, imza sirküleri, ticaret veya sanayi odası kaydı, vergi levhası fotokopisi, ticaret sicil gazetesi ve çalıştığı yerden eğer var ise kimlik kartı fotokopisi eklenmelidir. Orjiinalleri getirilmelidir.
  • Seyahat Acil Sağlık Sigortası (en az 30.000 Euro’yu kapsayacak şekilde, İngilizce olarak)
  • Öğrenci ise öğrenci belgesi (İngilizce tercüme edilmiş)
  • Konfirme edilmiş otel rezervasyonu (Hotel rezervasyonu mutlaka kalacak olan kişinin adına, hotel tarafından mühürlü ve sorumlu kişi tarafından imzalı olmalıdır. E-mail kabul edilmemektedir.
  • Pasaport ve pasaportun yazılı, mühürlü ve vizeli sayfalarının fotokopisi (Boş vize sayfası olmayan pasaportlara vize verilmeyecektir. Pasaportunuzun sadece vize yazan sayfalarına vize basılmaktadır)
  • Gidiş-dönüş uçak rezervasyonu
  • Yalnız seyahat edecek 18 yaşından küçükler için anne ve babadan noter den alınmış muvafakatname getirilmelidir.
  • Eş ile birlikte gidenlerden evlilik cüzdanı fotokopisi
  • Kimlik fotokopisi

Önemli Not: Vize başvuru tarihinizden 3 gün sonra lütfen vizenizin çıkıp çıkmadığını öğrenmek için 405 60 28/29 no’lu numaraya telefon açınız. Eğer vizeniz çıkmış ise, uçak biletinizi satın alıp 0-312 437 38 44’e faxlayınız. 3 gün sonra pasaportunuzu alabilirsiniz.

Vize sonuçları başvuru tarihinizden bir hafta içinde çıkmaktadır.

Öğrenci Vizesi İçin Gereken Belgeler

  • 2 Vize formu ( Daha once gitmiş olduğunuz ülkelerin isimlerini ve tarihlerini mutlaka yazınız. Vize formu daktilo veya büyük harf ve siyah kalemle okunaksız ve eksiksiz doldurulmuş ve fotoğraf yapıştırılmış olarak kabul edilmektedir)
  • 3 adet vesikalık fotoğraf (2’si form için)
  • Pasaport ve pasaportun yazılı, mühürlü ve vizeli sayfalarının 2 adet fotokopisi (Boş vize sayfası olmayan pasaportlara vize verilmeyecektir. Pasaportunuzun sadece vize yazan sayfalarına vize basılmaktadır)
  • Portekiz’den öğrenim kabul belgesi’nin orijinali ve fotokopisi.
  • Sağlık Ocağı yada Hastane’den Sağlık raporu ve Portekizce veya İngilizce tercümesi ve fotokopileri (Noter tastiği istenilmemektedir)
  • Sabıka kaydı ve Portekizce veya İngilizce tercümesi ve fotokopileri (Noter tastiği istenilmemektedir)
  • Portekiz’de kalınacak yerden mutlaka yazı ve fotokopisi (Orijinali ve İmzalı)
  • Maddi kaynakların belirtilmesi – Banka hesap cüzdanı’nın imzalı ve kaşeli olarak orjinali ve 2 adet fotokopisi (Kalacağınız süre kadar her ay için banka hesabınızda bursunuz dışında 100 Euro yatırılmış olması lazım)
  • Sağlık Seyahat Sigortası orjinali ve 2 adet fotokopisi
  • Öğrenci Belgesi ve fotokopisi (İngilizce tercüme edilmiş)
  • Türkiye de okuduğunuz Üniversiteden burs yazısı Portekizce veya İngilizce tercümesi ve fotokopileri. (Noter tastiği istenilmemektedir)

Burssuz Gidecek Öğrenciler İçin Gereken Ek Evraklar

  • Anne yada Babadan mutlaka Taahhütname getirilmesi ve bu belgenin İngilizce’ye çevrilmesi ve noterden tastiklenmesi gerekmektedir.
  • Anne yada Babanın işyerinden çalışma belgesi.
  • Bankada minimum 400 Euro paraları’nın olması gerekmektedir. Banka hesap cüzdanın orijinalini imzalı ve kaşeli şekilde getirilmelidir.

ÖNEMLİ!
Müracaatlar (eksik evrak olmaksızın koşuluyla) 30 gün içinde çıkmaktadır.

Önemli Not: (Öğrenciler için) Başvuru tarihinizden 20 gün sonra vizenizin çıkıp çıkmadığını öğrenmek için 405 60 28 / 29 no’lu numaraya arayınız. Vizeniz çıkmış ise, uçak biletinizi satın alıp 0-312 437 38 44’e faxlayınız. 3 gün sonra pasaportunuzu alabilirsiniz.

  • Vekalet ile pasaport verilmemektedir.
  • Posta yoluyla pasaport yollanmamaktadır.
  • Vizesi çıkmış olan pasaport hamillerinin şahsen pasaportlarını almaları gerekmektedir.
  • DİPLOMATİK PASAPORT HARİÇ BÜTÜN PASAPORTLARA VİZE UYGULANIR.
  • Bütün fotokopisi olan belgelerin asıllarının da getirilmesi gerekmektedir.

Ulaşım: Porto hava alanından metro ile şehir merkezine ( campanhà durağı) gidiliyor (1 saat) metro çıkışında tren istasyonu var, şehir merkezinden trenle (1 saat) Guimaraes, tren istasyonu-yurt arası taksi (10 dakika). Ücretler: metro ve tren 2.5-3 Euro arası, taksi 5 Euro civarı.

Para Birimi: Euro (€)’dur.

Konaklama Bilgiler: Odalar 2 kişilik. İki farklı oda tipi var birinde mutfak ve banyo odanın içinde , bu odalarda dönem sonunda odaya ait elektrik ücretleri size ait, dönemin sonunda ödüyorsunuz , 4 ay için toplam 35 Euro civarı . Diğer odalar, banyo ve mutfak ortak ,elektrik size ait değil ücret ödemiyorsunuz. Yurt ücreti 2008-2009 güz dönemi için 81 Euro idi.

Yararlı Bilgiler / Faydalı Linkler: www.viamichelin.comaraba kiralayıp diğer ülkeleri gezerken kullanışlı oluyor. www.ryanair.comAvrupa içi uçak biletleri için yardımcı oluyor.

Mutlaka gidilmesi gereken yerler

  • Porto - Şarap fabrikaları,
  • Braga - Bom Jesus( Erasmus öğrencileri için Braga Gezisi yapılıyor)
  • Lizbon – Cascais
  • Fatima
  • Coimbra

Ucuz konaklama için öneriler: Genelde her şehirde otellerin dışında,küçük kulubelerin olduğu, kamp alanları da var.

Tren hatları, şehir içinde kullanılması gereken ulaşım kartı vb. bilgiler
Tren sadece Porto- Guimaraes arası işliyor. Braga ve Porto’ya otobüsler var, biletler otobüs terminalinden alınıyor. Okulun içinden belli saatlerde Braga otobüsleri kalkıyor (daha düşük ücretli).

Eklemek istediğiniz / yararlı olacağını düşündüğünüz bilgiler
Oturma izni için başvuruyu mümkün olduğunca erken yapmanızı öneririm çünkü 1 aya yakın sürede çıkıyor.

Portekiz – Universidade do Minho – Guimarães (campus de azurém)

Pratik Bilgiler
Vize: Portekiz vizesi Portekiz’in Ankara’daki başkonsolosluğundan alınıyor. Vizeye gitmeden önce telefonla ulaşıp randevu almalısınız, bu randevulara dakikası dakikasına çok sıkı şekilde bağlılar.

Konsolosluk adresi; Kuleli Sokak n:26, GOP, Ankara. Kızılay meydanından kalkan herhangi bir Gaziosmanpaşa otobüsüyle ulaşabiliyorsunuz, taksiyle de can yakmayacak bir mesafede.

Portekiz vizesi hakkında bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri vizenin uzaktan alınamıyor oluşu. Biri belgelerinizle beraber başvuru için, biri de vizeyi teslim almak için olmak üzere iki kere Ankara yolculuğu yapmanız gerekecek. Diğer ayrıntılar; 70€ kadar vize harcı ve hesabınızda 300-400€ kadar para olduğunu gösteren hesap dökümü mutlaka yanınızda olsun, bunlar vize belgeleri arasında yazmamasına rağmen orada karşınıza çıkıyor. Gidiş-dönüş uçak bileti konusunda da şüpheniz olmasın, istiyorlar :)

Portekiz’e ulaştıktan sonra önemli iki işiniz var. Birincisi eğer aktarmalı uçtuysanız, yani pasaportunuzda Portekiz giriş damgası vurulmadıysa yabancılar ofisine gidip giriş yaptığınıza dair kağıdı zımbalatmanız. İkincisi ise geçici vizeniz dolduktan sonra zorluk yaşamamanız için oturma izin kartı (titulo da residencia) edinmeniz. Bu iki işi de kısaltması SEF olan “O Serviço Estrangeiros e Fronteiras” yani yabancılar ofisi diye bahsettiğimiz yerde halledeceksiniz. Bu kurum size en yakın Braga’da yer almakta, kampüsten bindiğiniz Braga otobüsüyle şehir merkezinde indikten sonra 10 dk’lık yürüyüş mesafesinde, Loja do Cidade isimli kamu binasının içinde. Vize uzatma işini görmesine ek olarak Avrupa ülkelerine yapacağınız ziyaretlerde yanınızda bulunması gereken oturma izni kartı için yaklaşık 120€’luk harcı yatırmanız gerekecek, buna hazırlıklı bulunmanız yararınıza.

Ulaşım: Azurem kampüsünün yer aldığı Guimarães şehri Porto’ya 40 km (trenle 1 saat), Braga’ya otobüsle 25 dk uzaklıkta orta boyutlu bir Portekiz kenti. Buraya varmak için önünüzde iki seçenek var, birincisi THY veya başka bir havayoluyla direk olarak Lizbon’a uçtuktan sonra tren vasıtasıyla* (aşağıda ayrıntılarına bakınız) Guimarães’e ulaşmak. İkincisi Iberia Airlines için Madrid, Lufthansa için Frankfurt, Easyjet için Basel aktarmalı olarak Porto’ya uçtuktan sonra banliyö treniyle** buraya gelmek. Buradaki en pahalı ve en konforlu seçeneğiniz tabi ki Türk Hava Yolları, Türkiye’nin her şehrinden İstanbul aktarmalı olarak Lizbon’a direk uçabilirsiniz. En ucuz seçenek Basel aktarmalı Easyjet Porto uçağı, İstanbul Sabiha Gökçen’den kalkan bu seferleri yakalamak için biletinizi çok önceden ayırtmanız gerekir. Iberia ise orta ayarda, konfor düzeyi düşük (star alliance üyesi değil) bir yolculuk sunmasına rağmen zaman zaman güzel indirimleriyle bu uzun yolculuğu ortalama bir Avrupa yolculuğuna çeviriyor.

* Lizbon-Guimarães arası direk tren seferi günde iki kere, havalanından taksiyle 8-10€ tutan Santa Apolonia istasyonundan kalkıyor. Öğrenci kartınız henüz olmadığı için 21€’ya Guimarães’e ulaşabiliyorsunuz.
** Porto havaalanından Campanhã metro istasyonuna 1.70€’ya ulaşıyorsunuz, buradan alacağınız Guimarães banliyö treni biletinin fiyatı an itibariyle 2.15€, gece 11’e kadar değişen aralıklarda tren bulunmakta.
*** Ek olarak, Guimarães tren istasyonundan kampus yurduna gidecekseniz taksi 5€ tutuyor, yürümeye uğraşmayın, üzülürsünüz . Taksiciler kesinlikle İngilizce bilmez kuzeyde, “residencia universitaria” demeniz yeterli yurt için.

Para Birimi: Portekiz AB’nin Eurozone ülkelerinden birisi, yani Euro para birimi geçerli.

Konaklama Bilgileri: Azurem kampüsü üniversite yurtları tek ve iki kişilik odalardan oluşmakta. Binalara göre oda büyüklükleri değişse de dürüst olmak gerekirse çok çok ferah odalar değil. İnternet bağlantısı malesef 2. Kattan yukarıya çıkamıyor, yerleştirildiğiniz odanın şansına kalıyor, yine de başvuruda özellikle belirtirseniz bir şekilde ayarlıyorlar diye düşünüyorum. Yurtların en güzel tarafı fiyatları, iki kişilik odalar aylık 85€. İlk ayı, son ayın yarısını ve 55€ depoziti peşin veriyorsunuz. Aylık ödemeler yurdun alt katındaki ofisten elle, peşin yapılmakta.

Kendinize güveniyorsanız eve çıkmak bir çözüm. Şahsen bir dönem yurtta kaldıktan sonra ikinci dönem eve çıktım birkaç arkadaşla birlikte. Fiyat hakkında fikir vermesi için söylüyorum, şu an iki arkadaşla birlikte kalmakta olduğum 5 odalı, 2 banyolu eve oda başına 120€ + aylık ortalama 25€ kadar fatura giderleri düşüyor. Rahat bir evde 130-150€ aralığında kalmak çok zor değil. Tabi yurtta Erasmus ortamına giriş biraz daha rahat oluyor, çoğunluk yurtlarda konakladığı için.

Yararlı Bilgiler / Faydalı Linkler: {Örn; diğer ülkeleri ziyaret ederken kullandığınız ulaşım, konaklama, yeme – içme bilgileri, bilmediklerinizi araştırırken faydalandığınız web siteleri gibi…}

Mutlaka gidilmesi gereken yerler: Portekiz ; Lizbon (en az 5 gün ayrılabilir), Lizbon’a yakın çevre (Sintra, Cascais, Avrupa’nın en batı noktası Cabo do Roca), Braga, Coimbra, Obidos, Batalha, Güney sahilleri Albufeira, Faro, Lagos, Portimão, Geres milli parkı

İspanya; Madrid, Barcelona gibi klasik yerler dışında Andalucia bölgesi, Sevilla, Granada, Malaga, Galicia bölgesi Vigo, Santiago, Coruña, Bask(euskadi) bölgesi San Sebastian, Bilbao

Ucuz konaklama için öneriler: Avrupa’da hostel sektörü genelde öğrencilere hizmet veriyor. Günlük 10-15€ arası, gittiğini her şehirde, her metropolde konaklama imkanınız var. Aşağıdaki web sitelerinde kısa bir araştırma yapmanız yeterli;

Ayrıca pek güvenli gözükmese de henüz kimsenin başına iş açtığını görmediğim coach surfing, yani kanepe paylaşımı ile bedava konaklama imkanı var. Tabi bunun için sizin de paylaşıma açacak bir yeriniz olsa iyi olur, bilgi için; www.couchsurfing.com