Finlandiya

MENU
Finlandiya

Vize Adres:
Kader Sokak No: 44 Gaziosmanpaşa
ANKARA Tel: 0 312 426 19 30

Erasmus programı dahilinde vize almak istediğimiz için genelde vize çıkmaması gibi bir durum söz konusu olmuyor, fakat vizenin çıkma süresi hayli uzun. Yani işlemleri ne kadar önce yaparsanız o kadar iyi, çünkü Finlandiya eğitimi en erken başlayan ülkelerden biri ve bu yüzden erken vize almalısınız. Vize işlemleri için istenen belgeler her sene değişebiliyor. Bu yüzden en güncel bilgileri almak için konsolosluk aranmalı ve ona göre tam belgelerle gitmelisiniz.

Finlandiya’ya vize, daha doğrusu oturma izni almak için en büyük sorun, başvuruların İstanbul’dan yapılamıyor olması. Dolayısıyla Erasmus için Finlandiya’ya gitmek isteyenler mecburen Ankara’daki Finlandiya Büyükelçiliği ile muhatap olmak zorunda kalacaklar. Genel bilgileri Finlandiya Yabancılar Dairesi’nin internet sitesinde bulabilirsiniz.

Finlandiya Büyükelçiliği’nin sitesinde belirtilen evrakları birebir doldurup götürdüğünüzde hiçbir sorun çıkmadan başvurunuzu yapmış oluyorsunuz. Yalnızca bazı evrakların fotokopisini isteyebiliyorlar, o yüzden fotokopi çektirip gidebilirsiniz. Sitede istenen “evrakların İngilizce çevirisi” kısmı ile ilgilenmiyorlar, yani gereksinimler arasında tüm teslim ettiğiniz evrakların İngilizce versiyonları da var, ancak ben her şeyi İngilizce ’ye çevirtip götürmedim ve bana bir zararı olmadı.

Oturum izni için sunacağınız belgeler arasında yaptırmak zorunda olduğunuz Seyahat Sağlık Sigortası da bulunuyor. Avrupa ülkeleri için geçerli olması gerekli. Finlandiya Büyükelçiliğinin kabul ettiği sigorta şirketlerinin içinde Genel Yaşam Sigorta da bulunuyor. Yaptırmanız gereken sigortanın ismi YESS Seyahat Sağlık Sigortası. 6 aylık sigorta ücreti 386,17 TL. Sigorta ile ilgili bu bilgi 2008 yılına aittir. Herhangi bir işlem yaptırmadan önce bu bilginin geçerliliğini büyükelçilikten kesinlikle onaylatmanızı öneririm.

Finlandiya Büyükelçiliği’ne sunduğunuz belgeler Finlandiya Yabancılar Dairesi’ne gönderiliyor ve orada değerlendirmeye alınıyor. Büyükelçiliğe sunduğunuz, Tampere Üniversitesi’nin size gönderdiği kabul mektubunun da içlerinde olduğu belgelerle birlikte, sizden istenmese ve imzalı belgeler olmasa bile, şu belgeleri de sunabilirsiniz: TOAS’ın size gönderdiği başvurunuzun kabul edildiğiyle ilgili e-mail, dil kursuna başvurduysanız ve kabul edildiyseniz, kabul edildiğinize dair size gönderilen e-mail ve uçak rezervasyon kâğıtlarınız.

Başvurunuzu yaptıktan sonra size belli bir geri dönüş süresi vereceklerdir ki bu genellikle 3 ila 5 hafta arasında değişiyor. Vizenizin veya oturma izninizin çıkıp çıkmadığını kontrol etmek için sürekli büyükelçiliği aramanıza gerek yok, hazır olduğunda onlar sizi arıyorlar. Genellikle en büyük sorunlar yanlış evrak doldurmaktan çıkıyor, o yüzden sitedeki vize formunu değil, oturma izni formunu doldurmaya dikkat edin. Bunun dışında Finlandiya öğrenci isteyen bir ülke olduğu için pek bir zorluk çıkardığı söylenemez.

Ulaşım: Finlandiya’ya gitmenin en iyi yolu uçaktır. Rezervasyonları erken yaptırırsanız daha ucuz biletler bulabilirsiniz, ama çok da ucuz olmasını beklemeyin, çünkü Finlandiya Avrupa ülkelerinin içinde çok sık gidilen bir ülke olmadığı için uçak fiyatları da çok ucuz değildir.

Bir diğer seçenek de, tabii ki ucuz charterlar, ama biraz fazla çileliler. Finlandiya’da, özellikle Tampere’ye uçan uçakların pek çoğu, Letonya’nın Riga şehrinden veya Estonya’nın Talinn şehrinden kalkıyor. Yani bir şekilde yolunuzu oralara düşürebilirseniz, oradan Tampere’ye ucuz uçabilirsiniz. Yolunuzu oralara düşürmenin bir yolu İstanbul’dan Budapeşte’ye, diğer yolu da Slovenya’ya uçmak. Oralardan Riga ve Talinn’e charter uçaklar mevcut. Ancak her koşulda uçaktan uçağa koşmak zorunda kalabilirsiniz.

Bir diğer yol da direk İsveç’in Stockholm’ün kentine uçmak, çünkü Finlandiya’nın aksine Stockholm oldukça kalabalık bir uçak trafiğine sahip. Stockholm’den de Turku veya Helsinki’ye feribotla geçip oradan Tampere trenine binebilirsiniz, ama bu yolu ilk gelişiniz için hiç tavsiye etmiyorum, çünkü elinizde o kadar yükle Stockholm büyük işkence olacaktır.

Uçakla genelde Helsinki’ye varılıyor ve gideceğiniz üniversite Tampere şehrinde olduğu için, bir de otobüs yolculuğu yapmanız gerekiyor. Aslında Tampere’ye Helsinki şehir merkezinden kalkan trenlerle yaklaşık 2 saatte gidilebiliyor, fakat bu Finlandiya’ya ilk gidişiniz olduğu için hava alanından şehir merkezine oradan da tren istasyonuna gitmek çok zor olacaktır. Bu sebeple, havaalanının hemen çıkışındaki otobüs duraklarına gitmelisiniz.

Otobüsleri 13üncü platformdan kalkıyor. Otobüslerin kalkış saatlerine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

http://www.matkahuolto.fi/en/

Henüz Finlandiya öğrencisi olmadığınız için sizden 25€ civarı tam bilet parası alacaklardır. Fazla gelmesin size, öğrenci kartınızı alınca tüm fiyatlar düşecek ama gene de Finlandiya oldukça pahalı bir ülke. Tampere – Helsinki arası 170 km ve yol yaklaşık 2,5 – 3 saat sürüyor. Bu süre zarfında yorgunsanız uyuyabilirsiniz , çünkü ineceğiniz yer son durak. Yalnız otobüs bazen bir yerde aktarma yapıyor ve tüm anonslar Fince olduğu için ne olduğunu anlamamanız olasıdır. Herkesin indiğini fark ederseniz siz de inip diğer otobüse geçin, valizlerinizi zaten alıyorlar. Eğer yardım almanız gerekirse insanların gelip size yardım etmesini beklemeyin çünkü etmeyeceklerdir. Fin halkının görgü kurallarına göre biri yardıma ihtiyaç duyarken o gelip sizden yardım istemedikçe sizin kendiliğinizden gidip “buyrun yardımcı olayım” gibi bir yaklaşım sergilemeniz ayıptır. Çünkü o insan orada yardıma muhtaçsa aciz durumdadır ve siz de onun acizliğini yüzüne vurmak istemezsiniz. Kültür şoklarına hazırlıklı olun. Bunlar çok normal.

Otobüsün Tampere’de bıraktığı yer oldukça merkezde ve indiğiniz yerden istediğiniz herhangi bir yere kolaylıkla gidebilirsiniz.. Bu otobüs sizi Tampere şehir merkezindeki otobüs garında bırakacaktır (Autoasemmala). Eğer isterseniz otobüs istasyonuna vardığınızda üniversitenin size sağlayacağı öğrenci rehberiniz sizi karşılayabilir ve kalacağınız yeri bulmanız, banka hesabı açmanız gibi konularda size yardımcı olabilir.

Para Birimi: Euro

Konaklama Bilgileri: Tampere şehrinde bir çok yurt olmasına rağmen yurtlara çok talep var. Tampere’nin TOAS kısaltmalı bir yurtlar kurumu mevcut ve tüm öğrencilerin konaklama işlerini o ayarlıyor. Her şeyden önce TOAS’a dikkat etmenizi öneririm. Kurum çalışanları insana çok sıcak davranmayabiliyor, kişisel olarak algılamayın. Genelde insanlar yurtlarda yer bulamazlar ve onlara geçici yurtlar ayarlanır (4-5 kişilik odalar gibi), yer boşalınca sizi daha iyi bir yere yerleştirirler (2-3 kişiler daireler gibi). Bu yüzden yurdunuzun ücretini gitmeden ne kadar önce öderseniz o kadar kolay yer bulursunuz. (Ben 27 Ağustos’ta varacağım halde tüm Ağustos ücretini vermiştim.)

Odaların bir standardı mevcut değil, bildiğiniz yurt odaları gibi olanlardan, ev şeklinde olanlara kadar her türlü çeşit mevcut. Apartman dairesi şeklinde olup herkese ayrı oda düşer, fakat mutfak ve banyoyu paylaştığınız şeklinde olanlar var. Bunun dışında hostel tarzı size bir oda veren fakat banyoyu, mutfağı sizin katınızda yaşayan yaklaşık 10-15 kişi ile paylaşmanızı gerektiren yurtlar da vardır. Çamaşırhane ve internet hizmetleri zaten kiranızı verirken ona dâhil yani ayrıca para ödemiyorsunuz. Ben bu konularda hep şanslıydım çünkü etrafımdaki pek çok kişinin hem internet hem çamaşırhane hem de diğer konularda çok büyük sorunlar yaşadığını biliyorum. Yurtları seçme şansınız yoktur. O yüzden iyi bir yurtta kalmak biraz şansa bakıyor. Kendi odanız olsun istiyorsanız, başvurunuzu yaptıktan sonra bir de TOAS’da yetki sahibi olan Päivi Karhu’ya bir e-mail atmanızı öneririm. Ayrıca TOAS’ın internet adresini de iyice incelemenizi tavsiye ederim.

TOAS’ın binaları Tampere’nin çeşitli yerlerine dağılmış durumda ve hepsi okulunuza yürüme mesafesinde olmayacaktır fakat ulaşım Tampere’de bir sorun sayılmaz, çünkü otobüsler oldukça dakik ve sayıca sıklar. Aslına bakarsanız kış aylarında otobüse binmek daha avantajlı çünkü hava -25 ve her taraf buz olunca yürümek oldukça işkence haline gelebiliyor. Yurtlar genelde okula 5-10 kilometre uzak yerlerde olabiliyor. Okulun önünde bir durak var, oradan geçen otobüsleri öğrenin ve çok uzaklardaki duraklarda inip okula yürümek zorunda kalmayın.

Otobüslerde, genelde elektrikli board’larda, geçtiğiniz cadde isimleri yazıyor. Bu da sizin nerede olduğunuzu anlamanızda çok yardımcı olacaktır. İsimlerin uzunluğuna aldırmadan durakları öğrenmeye bakın, kaybolmanızı önleyecektir. “Keskustari” şehir merkezi demektir, otobüslerin bir çoğunda bu yazar ve merkeze gider.

Yurtlarda genelde yemek çıkmıyor. Herkesin kendi mutfağı var ve oralarda yemek yaparsınız. Yani ilk gittiğiniz günler şehir içinde yemek yemeden yurda giderseniz ve Pazar gününe denk gelirseniz açık bir market bulamayıp aç kalabilirsiniz.

Yurtlarda beklediğiniz tüm malzemeler olmayabilir. Mesela odanızda yatak dolap ya da masa eksik olabilir, bunları TOAS’a bildirip talep edebilirisiniz ama unutmayın, onlar bunları vermek zorunda değiller. Eğer ellerinde yoksa mecburen satın almak zorundasınızdır. Fakat genelde “eşya odası” dedikleri yerlerden sizin gidip temin etmeniz istenir. Bu da tek başınıza koca bir yatağı yüklenip evinize götürmeniz anlamına gelebilir. Her zaman tutor’larınızdan yardım isteyin, çekinmeyin. Unutmayın ki onlar da bu işi hayrına değil, ders kredisi karşılığında yapıyorlar.

Yurtlarda çamaşırhane bulunuyor. Çamaşırhanenin bulunduğu yerlerdeki kayıt defterine isminizi yazıp sıra almalısınız. Makineleri kullanmak ücretsiz, deterjanı siz getirirsiniz. Kurutma işlemi için ise kurutucuları tavsiye ederim, çünkü Finlandiya gibi soğuk ülkelerde doğal yollardan kurutmak günler alabilir. Bunun dışında ilginç bir yöntem olan çamaşır kurutma odaları mevcut. Yani bir odada çamaşır asma ipleri var ve odada sürekli bir hava akımı var. Bu da bir yöntem fakat çamaşırlarınızı oraya bırakıp gitmek her zaman güvenilir bir yöntem olmayabilir. Ben uzun süre bırakıp hiç çalınma olayıyla karşılaşmadım ama belli olmaz yine de.

Yurt ücretleri de yurt tipi ve kaç kişilik olduğuna göre değişebilir. Yurdu terk etmeden önce yetkili kişiler evinize istedikleri vakit gelip mutfak pis mi banyoda eksik kırık dökük var mı diye baskın yapıp kontrol edebilirler. Eğer eksik gördükleri bir şey var ise size yazılı ikaz bırakılar ve 1 hafta müddetle onu düzeltmenizi isterler. 1 hafta sonra tekrar geldiklerinde yine aynı şeyleri görürlerse depozitonuzdan masrafları düşerler. Ayrıca depozitolar yurttan ayrıldıktan sonra 1 ay içinde hesabınıza yatar. Dikkatli olun, eğer Finlandiya’da bir hesap açtırıp depozitoları oraya yatırmalarını söylerseniz, ülkenize döndükten sonra Fin hesabınıza para yatabilir ve siz de onu Finlandiya’ya bir sonraki gidişinize kadar çekemeyebilirsiniz. (Benim tavsiyem güvenilir bir Fin arkadaşınıza ATM kartınızı bırakıp para yatınca onu size mektup ile göndermenizi istemek olacaktır, eğer başka imkanınız yoksa. En azından ben böyle yaptım ve işe yaradı.)

Her yurtta internet yoktur. Bazılarında olsa bile odalardaki prizler bozuk olduğu için internet bağlantısına erişim olanağınız olmayabilir. Bazı yurtlarda direk duvardan eternet bağlantısı varken bazılarında ekstradan modem alınması gerekebilir. Bunun için yurt girişindeki panolara 2. el modem arama ilanı yapıştırabilirsiniz ya da 60€ civarı bir ücretle yenisini bir bilgisayarcıya sipariş edebilirsiniz. Eğer internetle ilgili bir sıkıntı yaşıyorsanız genelde yurtta internetten sorumlu kişiler vardır ve panolarda bu kişilerin adları yazar, onlarla mail üzerinden irtibata geçip yardım alabilirsiniz çünkü onlar bu işi sadece gönüllü olarak değil belli bir ücret karşılığı yapmaktadır. Çekinmeden yardım isteyebilirsiniz.

Üniversite Hakkında: “Tampereen Yliopisto” yani Tampere Üniversitesi çok büyük ve kalabalık bir üniversite. 100’den fazla Erasmus öğrencisi barındırıyor. 4 binadan oluşuyor. Pinni A, Pinni B adlarında iki bina yan yana ve aralarında kapalı geçiş var. Ana bina ile bu iki bina arasında uzun bir tüp geçit bulunuyor. Linna adında bir başka bina daha var ve içinde kütüphanesi de mevcut. Bu bina diğer 3 binadan farklı olarak yolun öteki tarafında kalıyor.

Üniversitede 3 adet yemekhane (Pinni A, anabina ve Linna’da) ve 1 adet 24 saat açık bilgisayar lab. var. (Pinni B’de) Aynı zamanda okul içinde wireless bağlantısı oldukça hızlı. Yemekhanede alınan yemekler ödenirken öğrenci kimliğinizi gösterdiğinizde öğrenci indiriminden yararlanabilirsiniz. Yemekhanede vejeteryandan vegan’a kadar her çeşit yemek sunuluyor. Oldukça da iyi kalitede.

Yararlı Bilgiler / Faydalı Linkler: Tampere Finlandiya’daki en güzel şehirlerden biri. Genel olarak Finlandiya pahalı bir ülke olduğu için Tampere de çok ucuz değil. Bazı büyük marketler, dükkanlar var ve diğerlerine göre nispeten daha ucuzlar. Örneğin Tampere şehir merkezine yakın “Koskikeskus” alışveriş merkezinde bir çok dükkan bulunuyor. “Vappa Valinta” adlı market ise nevresim takımlarından kırtasiyeye kadar ucuz şeyler bulunabilen güzel bir market. Koskikeskus’un içinde ve şehir merkezinde olmak üzere bildiğim en az 2 tane var. Yurda ilk geldiğinizde yanınızda yorgan ve yastık getirmediğiniz için buradan temin edebilirsiniz. Finlandiya’daki yatak yorgan ebatları biraz küçüktür. Garipsemeyin.

Mutlaka gidilmesi gereken yerler: Helsinki’ye kesinlikle gitmelisiniz. Çok öyle majestik bir güzelliği olduğundan değil ama Tampere’de bulamayacağınız pek çok şeyi orada bulacaksınız.

Finlandiya’nın en kuzeyi kuzey kutup çizgisini geçmekte. (Lapland bölgesindeki) “Rovaniemi” adındaki kente Tampere’ye trenle yaklaşık 10 saatte ulaşabilirsiniz, fakat “aurora borealis”in görülmesi ve Noel Baba’nın yaşadığı kent olması sebebiyle gitmenizi kesinlikle tavsiye ediyorum. Yolculuk herhangi bir uluslar arası yolculuk kadar pahalı olur onu da unutmayın.

Finlandiya’nın resmi Noel kenti olan Turku’yu Noel zamanı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Atmosfer çok güzel ve özel gösteriler sunuluyor. Genelde bu zamanlarda Turku’ya gezi düzenlenir, geç kalmadan dahil olmalısınız.

Ayrıca bahar döneminde iseniz, yine Turku’ya gidebilirsiniz, kendisi Finlandiya’nın Antalya’sıdır.

Finlandiya’nın Turku ya da Helsinki şehrinden İsveç’e giden büyük yolcu gemileri bulunmakta. Bunlarla 1 gün içerisinde Stockholm’e varabilirsiniz. Okulda da genellikle İsveç gezisi düzenlenir, bunlara katılmak da yapacağınız en iyi gezilerden birini yaşamanızı sağlayabilir. Gemi içerisindeki tax free marketler ise ucuz alışveriş için birebirdir. Eğer Şengen vizesi aldıysanız İsveç’e girişinizde hiçbir problem olmayacaktır. Aynı zamanda 2006 Aralık ayından bu yana da Estonya, Letonya ve Litvanya da Şengen’e dahil oldu ve bu ülkeleri de vizesiz ziyaret etme imkanı sunuldu. Ayrıca üniversitenin öğrenci birliği (TAMY) Ekim tatilinde Rusya’ya gezi düzenliyor.

Estonya’nın başkenti Talinn’e Helsinki’den gemi ile çok kısa bir sürede gidebilirsiniz. Talinn alışveriş yapmak için Finlandiya’dan daha ucuz.

Letonya’nın Riga kentine ise zaman zaman 1 €’ya bile uçak bileti bulunabilir. Bunlar internetten araştırılıp yakalanmalıdır. Riga’daki hosteller da çok pahalı değildir. Bunların bilgilerine ulaşmak için öğrenci rehberinizden yardım isteyin çünkü bilgiler genelde Fince’dir.

Ucuz konaklama için öneriler: Gece yolculukları kesinlikle tavsiyemdir, zira özellikle İskandinavya’da görülecek çok fazla bir görüntü yok çünkü her taraf ağaç, orman, dağ vs... İlk birkaç kez hoşunuza gidebilir camdan dışarı bakınca yeşillik görmek ama 1 ay sonra sıkılacaksınız. Bunun dışında bir yere gitmeden önce Finlandiya içi veya dışı olsun, kalmayı düşünüyorsanız mutlaka önceden www.hostelworld.com'a uğrayıp yerinizi cüzi bir miktar karşılığında ayırtın ve sokaklarda kalmayın. Özellikle kış aylarında İskandinavya’da sokakta kalmak tahmin ettiğinizden daha kötü sonuçlar doğurabilir, gerçekten donarsınız. Buna ek olarak, Sofia hosteli şehir merkezinde, çok temiz ve rahat bir yer. Hemen hemen bütün odaları Tampere Katedrali’ne bakıyor. Şehir merkezinde kalabileceğiniz en ucuz fiyatlı yer, tek kişilik oda fiyatı 55 Euro. Önceden rezeryasyon yapmanızı öneririm.

Sofia hosteli internet sitesi: http://www.hostelsofia.fi/

Tren hatları, şehir içinde kullanılması gereken ulaşım kartı vb. bilgiler
Üniversitenin size vereceği öğrenci kartı ile bütün ulaşımda yüzde 50 indirim alacaksınız ve bu gerçekten iyi bir miktar. Üniversite’deki kayıt işlemleriniz sırasında size otobüs kartı almanız için bir belge verilecek. Bu belge aslında Tampere Üniversite öğrencisi olduğunuzu gösteriyor. Belgeyi doldurduktan sonra üniversite’de imzalanıp damgalanıyor. Bu belgeyi Otobüs ofisine götürdüğünüzde otobüs kartınızı alıyorsunuz. bunun için depozito veriyorsunuz sadece ve işiniz bittiğinde geri alabiliyorsunuz.

Bizdeki aylık akbil misali onların aylık otobüs kartlarından almak için başvuru yapabilirsiniz. 2006 yılında öğrenci aylık otobüs kartı 30€ idi. Bunu almak gayet mantıklı çünkü yoksa bir seferlik biniş için 1€ ödemek zorunda kalıyorsunuz. Ama dikkatli olun, gece saat 12’den sonra aylık kartınız dahi olsa 2€ vermek zorundasınız.

Bir yere giderken, tren kesinlikle tercih etmeniz gereken en hızlı ulaşım aracı ve öğrencilere indirimi var. Fakat önemli bir şey belirtmek gerekirse; ilk hafta öğrenci kartınız olmadığı için okuldan sizin öğrenci olduğunuzu kanıtlayan Fince bir belge verecekler. Sakın sanmayın ki bu belge ile trende öğrenci indirimi alabilirsiniz. Fin mantığına göre kurallarda “öğrenci kimliği gösterilmesi zorunludur” dendiğinde göstermeniz gereken şey öğrenci “kartı” dır. Yani kağıt belge bir “kart” olmadığı için sizin öğrenci olduğunuzu kanıtlasa da kurallardaki “kart” kelimesine karşılık gelmediği için sizden tam bilet parası alacaklardır. Bu kurallarda çok sıkılar.

Tren saatleri genelde 7.59, 16.13 gibi bizim hiç alışkın olmadığımız ilginç saatlerdedir. (08.00 ya da 16.15 değil) Ve trenler gerçekten bu saatlerde kalkıyor, yani 7.59daki tren 08.00’de çoktan kaçmış oluyor. Dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum.

Aynı zamanda kendinizi Türkiye’de sanmayın, gidip otobüsleri durakta bekleyin, durağın 10 metre ilerisinde veya gerisinde durduğunuz takdirde, istediğinizi yapın otobüsler durmayıp geçerler.

Otobüs şoförleri de saatler konusunda çok katılar. Eğer otobüsün kalkma saati geçmişse ve siz karşı yoldan koşa koşa şoföre el kol edip 4-5sn beklemesini isterseniz sizi görmezden gelip tam kapıya vardığınızda kapıları kapatıp cama vurduğunuz halde sizi içeri almayacaktır. Çünkü kural kuraldır, geç kaldıysanız binemezsiniz. Son otobüsleri kaçırmamaya dikkat edin.

Ayrıca Tampereen Autoasemmala’da bilet satan kişiler genelde İngilizce bilmiyorlar. Bu yüzden iletişiminiz zor olabilir.

Eklemek istediğiniz, yararlı olacağını düşündüğünüz bilgiler / linkler

Tampere Üniversitesi’nde eğitim başlamadan önceki bir ay boyunca devam eden Erasmus Yoğun Dil Kursu’na katılmanız Tampere’ye ve oradaki yaşama dersler başlamadan önce tamamen alışmanız, arkadaşlıklar kurmanız ve tabii ki belli bir seviyede Fin dili bilgisi edinmeniz bakımından size yardımcı olacaktır. Ayrıca kayıt işlemini önceden yaptırmanız ve ders kayıtlarında kullanacağınız kullanıcı hesabınızı önceden almanız ders kayıt işlemleri başladığında sizin için kolaylık olur. Dil kursuna katılmıyorsanız dersler başlamadan önceki hafta düzenlenen oryantasyon programına en başından itibaren gitmenizi öneririm. Ders kayıtları ve üniversite ile ilgili birçok önemli bilgi size orada verilecek.

Havayı hafife almayın, gerçekten çok soğuk oluyor ve bıçak gibi kesiyor. En kalın kıyafetlerinizi yanınıza alın giderken. 30 Ağustos’ta -2 derece gördüğümü iyi hatırlarım.

Trafik ışıklarına dikkat edin ve uymaya çalışın, çünkü herkes Finlandiya’da kurallara uyar.

Yemek konusu biraz sıkıntı yaratabilir. Çok ucuz salam, sucuk gibi yiyecekleri almaktan kaçının.

Sigara orada çok pahalı. Eğer içiyorsanız, Finlandiya’ya inmeden bir kaç karton alın Türkiye’de duty-free’den. Orada sigaranız bittiğinde ise en mantıklısı Rusya’ya gitmek veya gideni bulmaktır, orada sigaralar Türkiye’ye kıyasla bile ucuza satılmaktadır.

Tampere’de pek çok gece kulübü mevcut olsa da, fazla çeşit olduğu söylenemez. Çoğunluğu club müzik üzerinedir ve de Erasmus öğrencilerinin çoğunluğu buradadır. Hoşlanmıyorsanız, birkaç tane de metal bar mevcut. Bunlardan biri Helä diğeri Inferno’dur. Şehir merkezindeki güzel mekanlardandır.

Birçok yurt gibi, TOAS da yatak örtüsü, çarşaf gibi gereksinimleri karşılamıyor. Ya yanınızda getirin ya da gidip alın. En mantıklısı yanınızda getirmeniz çünkü Finlandiya’da zaten haddinden fazla para harcayacaksınız, kısılabilecek yerlerden kısın.

Yurtlara vereceğiniz herhangi bir zarar depozitonuzdan kesilecektir. Bunun için siz odaya girdiğinizde zarar görmüş bir nesne varsa derhal TOAS’a haber verin ki sizden bilmesinler.

Gidip Nordea bankasında bir hesap açın, kendisi İskandinavya’nın en büyük bankasıdır. Ve Türkiye’den parayı tek seferde oraya yollamalarını söyleyin ailenize. Nordea, her transferden 6.75 euro kesinti yapmakta miktarını önemsemeden, dolayısıyla tek seferde tüm parayı transfer etmek en mantıklısı. Eğer isterseniz size bir hesap kartı da veriyorlar kullanmanız için ancak bundan aylık ücret talep ediyorlar. Burada seçim size kalmış, Finlandiya’da çalışma saatleri oldukça kısa olduğu için özellikle Cuma günü banka çalışma saatlerini kaçırdığınızda, tüm haftasonu parasız kalabilirsiniz eğer banka kartınız yoksa. Benim başıma birden fazla kez gelen bir olaydır bu.

Aynı şekilde, Finlandiya’da çoğu dükkânın oldukça kısıtlı çalışma saatleri vardır, en çok açık olan mağaza, dev Stockmann’dır. 18 yaşından küçükseniz size hiç kimsenin alkol satmayacağını aklınızda bulundurun. Saat 21’den sonra ise yaşınız ne olursa olsun hiçbir yerden alkol alamazsınız, satmazlar. O yüzden bu tür şeyleri erkenden halledin.

Güneş saatleri kışın çok canınızı sıkabilir. Saat sabah 10’da doğup, 14.30’da batan güneşlere hazırlıklı olun. Zaten hava çoğu zaman bulutlu ve karlı olacağı için güneşi görmeyeceksiniz bile ama gün ışığını grilik olarak görebilirsiniz. Bu yüzden, geç yatıp geç kalkmamaya çalışın. Sabah 6’da yatıp öğlen 2’de kalkmanız demek yaklaşık 24 saat daha hiç gün ışığı görmeyeceğiniz manasına gelmektedir. Eğer bu durum sizi çok rahatsız ediyorsa, Finlandiya’da güneş ışığı salonları mevcut, burada yapay güneş ışığı altında yapay bir bahçede oturabiliyorsunuz. Ne derece etkili olduğunu bilemiyorum, hiç gitmedim, Tampere’de var mı yok mu onu da bilmiyorum.

Tampere’nin en iyi birasını Plevna Panimoravintola’da içersiniz. Diğer yerlerden biraz pahalıdır ama kesinlikle kalitesini hak etmektedir.

Tampere’nin bir tane sineması mevcuttur, o da Plevna’nın yanındadır. Kalitesi idare eder durumdadır, ama çok fazla bir şey beklemeyin. Fin filmleri hariç tüm filmleri orijinal dilinde gösterip alttan Fince ve İsveççe altyazı geçerler, yani gidip izleyebilirsiniz. Mümkün mertebe çoklu bilet almayı tercih edin sinemada, çünkü biletler oldukça pahalı ama kombine bilet alırsanız daha sonra istediğiniz başka bir filmde kullanabiliyorsunuz.

Tampere’de en ucuza alışveriş yapabileceğiniz market Lidl’dır. Kendisi bir nevi toptancı markettir ancak çok fazla çeşitli değildir sattıkları ve de en üst kalitede değildir. Gene de ilk bir iki haftanızda Lidl’ı tercih edin ve yiyeceklere alışın. Bunun dışında S ve K marketleri daha kaliteli ama biraz daha pahalı satış yaparlar. Benim favorim S’ti orada iken. Gereksiz bir bilgi olarak, S Market Finlandiya’da Nutella satan tek markettir. Bağımlısı iseniz mecburen oraya gideceksiniz.

Kap kacak, bardak, tabak, çanak tarzı gereksinimleriniz için kesinlikle Vapaa Valinta’yı tercih edin, bol çeşitli ve cüzi fiyatlı bir markettir. Eğer bunlara para vermek istemiyorsanız okulun şimdi ismini hatırlayamadığım bir binasında ( şehir merkezinde) size kap kacak kiralaması yapabiliyorlar. Dönemlik 20€ depozito alıyorlar ve kap kacağı geri teslim edince 17€’sunu geri veriyorlar. Bir oda içerisinde daha önce sizin gibi öğrenciler tarafından kullanılmış bir sürü bardak, tabak, çatal bıcak, tencere, tava mevcut. Bunlardan belirli sayılarda seçip alabiliyorsunuz.

Finlandiya’da marketlerdeki plastik poşetler ücretlidir. Bir kere satın aldığınızda bir daha atmamaya özen gösterin. Bir dönem boyunca yırtılana kadar dev bir poşeti kullandığımı hatırlarım. Para harcamaya gerek yok, hem doğaya da zararlı poşetler. Bir süre sonra kendinizi poşetlerinizi çöp kutusuna koymak için kullanmaya kıyamazken bulacaksınız.

Stockmann’dan mümkün mertebe bir şeyler almamaya çalışın çünkü kazıklamaya meyillidir. Yalnızca özel indirim görürseniz alın. Ayrıca souvenir tarzı şeyleri ufak dükkânlar yerine Stockmann’dan alın, orada daha ucuzdur her zaman.