Haberler

Glutensiz reçeteler paylaşıldı

29 Nisan 2016

Gastronomi Bölümümüz sosyal farkındalık oluşturmak amacıyla bir ilki gerçekleştirdi. Klinik bilgilerin yanında hayata uygulanması amacıyla buğdaysız, farklı tahıl ve bakliyatları kullanarak birbirinden lezzetli tarifleri hazırladı ve panel dinleyicilerine tadımı yaptırıldı.

Gastronomi Bölümümüz, Üsküdar Lions Kulübü Derneği, Avrasya Aşçılar Derneği ve Tümbiad işbirliğinde glutensiz yaşam konusunda toplum bilincini arttırmak amacıyla düzenlenen “Çölyakla Yaşam ve Lezzetli Reçeteler” paneli 27 Nisan Çarşamba günü Tuzla Kampüsümüzde gerçekleştirildi.

Gastronomi Bölüm Başkanımız Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök’ün hazırladığı ve yönettiği panelde buğdaysız yaşamak zorunda kalanlar için önemli bilgiler paylaşıldı. Buğday ağırlıklı beslenen bir toplumda buğday ekmeğinin çölyaklılar ve glüten alerjisi olanlara zehir etkisi yarattığı anlatıldı. Panelde bilimsel konuların yanında alternatif tahıl ve bakliyat kullanımı ve beslenme şekilleri de açıklandı.

Gluten alerjisi ve çölyak hastalığında toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla konferansta farklı konular ele alındı:

  • Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu (Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı); Çölyak Hastalığı ve Gluten Alerjisi (Gluten Dost mu Düşman mı? )
  • Diyetisyen Aslı İçingür (Unilever Diyetisyen, Okan Gastronomi Yükseklisans Öğrencisi), Çölyak ve Beslenme
  • Fulya Hekimoğlu Çelik (Okan Gastronomi Yükseklisans Öğrencisi), Çölyaklı Reçeteler
  • Ahmet Kahraman (Avader Bşk., Koordinatör Aşçı ), Restoranlarda Glutensiz Reçetelerin Varlığı

“Çölyakla Yaşam ve Lezzetli Reçeteler” panelinde glutensiz yaşam konusunda çölyak hastalarına yol gösterecek birbirinden lezzetli buğdaysız tarifler Avrasya Aşçılar Derneği profesyonel aşçıları ile Gastronomi Bölümümüzün eğitmen şef ve öğrencileriyle birlikte yapıldı. Buğday unu kullanılmadan, kırmızı fasulyeden kek, siyah fasulyeden brownie, nohutlu kurabiye, keten tohumlu ve kinoalı ekmek, karabuğdaylı poğaça, chialı cheesecake, puding ve smoothieler hazırlandı.

Galeri