Haberler

Çalışma arkadaşları ve dostları, Turgut Özal'ı anlattı

13 Nisan 2016

8. Cumhurbaşkanımız, Merhum Turgut Özal’ın ölüm yıldönümünde çalışma arkadaşları ve dostları üniversitemizde düzenlenen törende bir araya geldi. Özal’ı anlatan konuşmaların ortak noktası Özal’ın vizyonerliği, hoşgörülü davranışları, yenilikçi tavrı ve gençlere tanıdığı fırsatlardı. 8. Cumhurbaşkanımız, Merhum Turgut Özal ölüm yıldönümünde anıldı. Üniversitemizde düzenlenen Turgut Özal’ı Anma Toplantısı’nda arkadaşları, Türk siyasi hayatının önemli liderlerinden biri olan Özal’ı, aramızdan ayrılışının 23. yılında anmak için bir araya geldi.

Törende Eski Maliye Bakanı Kaya Erdem, Eski Özel Kalem Müdürü Hüseyin Aksoy, Özal’ın basın danışmanı Can Pulak, Eski Devlet Bakanı Işın Çelebi, Eski Sağlık Bakanı Halil Şıvgın, Eski Maliye Bakanı Lütfüllah Kayalar, Eski Çevre Bakanı Ali Talip Özdemir, Eski Emniyet Genel Müdürü Saffet Arıkan Bedük, Eski Devlet Bakanı Ahat Andican, Eski Devlet Bakanı Yaman Törüner, siyasetçi Şerif Egeli, Eski Milletvekili Metin Emiroğlu ve Eski Büyükelçi Necati Utkan Özal’la yaşadıkları anıları anlattı. Konuşmacıların hepsi Özal’ın bir vizyoner olduğunun altını çizdi.

Mütevelli Heyet Başkanımız Bekir Okan ve Mütevelli Heyet Üyemiz Murat Vargı öncülüğünde organize edilen törenin açılış konuşmasında Bekir Okan “O günlerde Türkiye’nin ihracatı 1 milyar 250 bin dolardı. Bunun Yüzde 90’ı tarım ürünüydü. Şu anki ihracat rakamımız 150 milyar dolar. Bunun temelini Özal attı. Bizim gibi dönemin iş adamlarını turizme, sanayiye, ihracata yönlendirdi. Yurtdışı gezilerine yanında iş adamlarını da götürürdü. Yabancı devlet adamları ile bizi de tanıştırdı, iş yapmamızı sağladı. Onun sayesinde işadamı, bürokrat ve siyasetçi birbirini tanıdı ve sorunları tartışır hale geldi” diye konuştu. Mütevelli Heyet Üyemiz Murat Vargı ise törene katılanlara “Türkiye’nin Özal dönemindeki yönetiminde bakanlar, milletvekilleri, hükümet üyeleri, iş adamları olarak siz vardınız. Türkiye’de taş üzerine taş koydunuz. Ülkemizdeki dönüşümü sağladınız” sözleriyle teşekkür etti.

“Kendisini hicveden karikatürleri çalışma odasına asardı”

Özal’ın en yakınındaki isim olan Eski Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Kaya Erdem, Özal’ın statükocu olmadığı söyleyerek “Yenilikçiydi, değişim taraftarıydı. Yeni bir fikri ortaya atandan çok benimser ve onu hayata geçirmek için çalışırdı. Onun bu yenilikçi yapısı olmasaydı Anavatan Partisi bu reformları hayata geçiremezdi. Bürokrasiye genç şahısların gelmesi için çaba gösterdi, imkan tanıdı. Eleştiriye çok açıktı. Kendisini hicveden karikatürleri dostlarına gösterir ve çalışma odasına asardı” dedi.

“Özal’ın bürokrasiye karşı büyük alerjisi vardı”

Eski Emniyet Genel Müdürü Saffet Arıkan Bedük, “Özal’ın bürokrasiye karşı büyük alerjisi vardı. İşlerin bürokrasi yüzünden yavaşlamasından hoşlanmazdı” derken onun hoşgörüsünden ve gençliği verdiği önemden bahsetti.

Galeri