Haberler

Futbol sahalarındaki cinsiyetçi yaklaşımı konuştular

09 Mart 2017

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Lale Orta moderatörlüğünde “Futbol ve Kadın” paneli düzenlendi. Avrupa’ya transfer olan ilk kadın futbolcu Bilgin Defterli, spor yorumcusu Pınar Bekbölet ve spor yazarı Sema Tuğçe Dikici, Türkiye'nin ilk FİFA kokartlı kadın hakemi olan Orta’nın soruları çerçevesinde futbol dünyasında kadını konuştu.

12 yıldır Almanya’da kadınlar liginde futbol oynayan Bilgin Defterli kendine iyi bir futbolcudansa örnek bir futbolcu olmayı hedef koyduğunu söylerken bunu başardığı için gurur duyduğunu anlattı. Defterli önümüzdeki yıllarda Türkiye Kadın Futbol Takımı’nın başına geçmek isteğini belirtti ve “Kadın futbolcular, kadınlar antrenörlerle daha rahat çalışıyor. Erkek antrenörün söylediği bir şey yüzünden ağlayabilen kadın futbolcu hemcinsinin uyarısına çok fazla içerlemiyor” dedi.

“Kendinizle ilgili algıyı yine kendiniz yaratırsınız”
Spor yorumcusu Pınar Bekbölet büyük bir şirkette pazarlama yöneticisiyken spor medyasına girerek hayallerini gerçekleştirdiğini belirtti ve “Popüler bir yorumcu olmak yerine saygın bir yorumcu olmayı tercih ettim. Kendinizle ilgili algıyı yine kendiniz yaratırsınız” dedi.

Doç. Dr. Lale Orta, Bekbölet’in “Kendinizle ilgili algıyı yine kendiniz yaratırsınız” sözüne katıldığını anlatırken kendisine yıllar önce bir bankadan reklam teklifi geldiğini söyleyerek “Bugüne kadar çektiğim en güzel kart, bu kart” repliğim olacaktı. Kabul etmedim. Bir yere gelmek için bu işi kullandığım düşünülmesin istedim” dedi.

“Hakeme ve futbolcuya küfürler kadın üzerinden ediliyor”
Spor yazarı Sema Tuğçe Dikici ise panelde şöyle konuştu: “Spor yazarlığına başladığımda ofsaytı bilip bilmediğimi soruyorlardı. Oysa bir kadın detaylara erkeklerden daha çok hakimdir. Türk futbolunda ise önyargı çok hakim. Futbola erkeklerin oynayacağı, izleyeceği, yazacağı bir olgu olarak bakılıyor. Bir kadın futbol oynuyorsa Erkek Fatma lakabı takılıyor. Cinsiyetçi yaklaşım sahalarda kol geziyor. Hakeme ve futbolcuya küfürler kadın üzerinden ediliyor.“

“Tribünde kadın olması futbolcunun üzerindeki baskıyı azaltıyor”
Panelin moderatörü, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Lale Orta kadın ve çocuk seyirciye oynatılan maçlar hakkında yaptığı araştırmayı paylaşırken “Kadın ve çocuk seyircili 8 maçı ve diğer ayaklarını olan maçları inceledim. O 8 maç diğer 8 maçla kıyaslandığında gördüm ki kadın-çocuk seyircili maçlarda 10 sarı kart daha az gösterilmiş. Bu şu anlama geliyor. Tribünde kadın ve çocuk olması futbolcunun üzerindeki baskıyı azaltıyor. Sarı kart azsa daha fazla sportmenlik, daha az faul var demektir. Bu, tribündeki kadınların maça etkisi hakkında önemli bir gösterge.”

Galeri