Haberler

Üniversitemiz işbirliğinde Güncel Sorunlar ve Terim Önerileri Çalıştayı düzenlendi

09 Aralık 2019

Yeni teknolojilerle Türkçeye giren pek çok terimin masaya yatırılarak dilimize nasıl yerleştiğinin tartışıldığı Yeni İletişim Ortamlarında Türkçe: Güncel Sorunlar ve Terim Önerileri Çalıştayı TDK, Üniversitemiz, İstanbul Gelişim Üniversitesi ve Türkiye Bilişim Derneği işbirliğiyle 3 Aralık 2019’da gerçekleştirildi. Çalıştayda dijital itibar, dijital medya, endüstri 4,0, toplum 5,0 ve siber güvenlik konularındaki yabancı terimlerin Türkçe karşılıkları konusunda alanlarında uzman akademisyen ve sektör temsilcileri bir araya gelerek beyin fırtınası yaptı.

Törende konuşan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Türk Dil Kurumu olarak terimlerin Türkçeleştirilmesi hususundaki bu Çalıştay’a destek vermekten duydukları mutluluğu ifade etti. Türk Dil Kurumu’nun terim konusundaki faaliyetlerinden bahseden Prof. Dr. Gülsevin, TDK’nin kuruluşundan bu yana çok sayıda terim sözlüğü hazırlayarak bunları genel ağda halkımızın hizmetine sunduğunu belirtti. Gülsevin, Türkçenin millî unsurlarını kaybetmeden yaygınlaştırılması, bilim dili, yazı dili ve edebî dil olarak gelişimi üzerine de bilgiler verdi.

Açılış konuşmalarının ardından Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin’e, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Nadir Engin Uzun’a ve Türkiye Bilişim Derneği Bilişimde Özenli Türkçe Grubu Üyesi İlker Tabak’a teşekkür plaketi takdim edildi.

Açılışın ardından 60 yakın katılımcı çalışma gruplarına ayrılan masalara geçerek ilgili oldukları alanlardaki tartışmaya açık terimleri tespit etmeye başladılar. Her çalışma grubunda alandan uzman akademisyenler, sektör temsilcileri, dilbilim alanından uzmanlar ile TDK uzmanları yer aldı. Pek çok yeni terim önerilirken bazı terimlerin de dilde kullanım karşılığı bulduğuna dair sonuçlara varıldı.

Çalıştayın proje koordinatörlerinden Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkanımız Dr. Öğretim Üyesi N. Hanzade Uralman çalıştayın disiplinlerarası yöntemine dikkat çekerek çalıştaya davet ettikleri katılımcıların da bu ihtiyaca inanarak büyük destek verdiğini belirtti, yeni çalışmalara vesile olması temennisinde bulundu.

Galeri