Haberler

9. Gaziantep Zirvesi’nde şehrin geleceği konuşuldu

21 Nisan 2017

9. Gaziantep Zirvesi’nde şehrin geleceği konuşuldu

Üniversitemizin düzenlediği 9. Gaziantep Zirvesi’nde Gaziantep’i geleceğe taşımak konuşuldu. Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya açılış konuşmasında “Antep dünyanın 174 ülkesine ihracat yapıyor. Yılda 6.3 milyar dolarlık ihracatla ekonomiye çok önemli katkı sağlıyor” dedi.

Üniversitemizin geleneksel hale getirdiği ve her yıl farklı tema ve konu başlıklarıyla düzenlediği Gaziantep Zirvesi’nin bu yılki konusu “Gaziantepli Olmak, Gaziantep’i Geleceğe Taşımak”tı.

20 Nisan 2017 Perşembe günü Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Zirve’nin açılış konuşmasını yapan Mütevelli Heyet Başkanımız Bekir Okan gelenekselleştirdiğimiz Gaziantep Zirvesi ile doğduğu ve büyüdüğü şehir olan Gaziantep’i unutmadıklarını belirtti. Okan sözlerine şöyle devam etti: “İhracat ve üretimde Antep Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden. Ancak Suriye’den gelen göçlerle Antep’in yapısı ciddi şekilde bozuldu. Gaziantepliler şehirlerine sahip çıkmalı.”

Zirve’de Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya “Antep dünyanın 174 ülkesine ihracat yapıyor. Yılda 6.3 milyar dolarlık ihracatla ekonomiye çok önemli katkı sağlıyor” dedi. Yerlikaya ayrıca “Antep nüfusu 2 milyon. Bu rakamın 450 bini Suriyeli göçmenler” diye konuştu.

Zirve kapsamındaki “Gaziantepli Olmak, Gaziantep’i Geleceğe Taşımak” başlığındaki panelin oturum başkanlığını Gaziantepli yazar Ahmet Ümit yaptı. Panelistler Hürriyet Gazetesi yazarı Faruk Bildirici, Gaziantep Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Nuri Gültekin ve Gaziantep 27 Gazetesi’nin kurucusu Ökkeş Özekşi Gaziantep’i geleceğe taşımayı ele aldı.

Ahmet Ümit: Antep’te eskisi gibi yeniden çok kültürlülük başladı


Ahmet Ümit oturumu başlatmadan önce “Antep’te eskisi gibi yeniden çok kültürlülük başladı. Şehre çok kültürlülük renk katıyor. Antep’in kültürü dünyanın ortak mirası aslında” dedi.

Gazeteci Faruk Bildirici Antep’in çok göç almasına rağmen Antep kültürünün direndiğini ve yok olmadığını belirtti. Bildirici, Suriyeli göçmenler için entegrasyon politikalarının geliştirilmesi gerektiğini de söyledi.

Gaziantep Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Nuri Gültekin şehrin sınır kenti olduğunu ifade etti: “Antep’in kaderi sınır kenti olması. Bu şehre avantaj da dezavantaj da getiriyor. Antep kültürel yapısının güçlü olması nedeniyle şair ve yazar yetiştiren bir şehir.”

Gaziantep 27 Gazetesi’nin kurucusu Ökkeş Özekşi ise “Şehrimize göç edenlere mutlaka Antep kültürü öğretmeliyiz. Çünkü öğretemezsek kültürümüz kaybolma tehlikesi taşır. Şehre gelen herkes kendi kültürünü getiriyor. Suriyeli göçmenler kendi kültürünü dayatıyor şehre” dedi.

Galeri