Haberler

14 Mart Tıp Bayramı etkinliğimiz

15 Mart 2017

Tuzla Kampüsümüzde, Tıp Fakültemiz tarafından gerçekleştirilen 14 Mart Tıp Bayramı etkinliğinde konuşan Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Semih Baskan 14 Mart Tıp Bayramı’nın tarihçesini anlatarak başladığı konuşmasında Türkiye’nin sağlık verilerini de paylaştı. “78 milyon nüfusa sahip ülkemizde 787 bin kişilik sağlık ordusu var. 140 bin doktor, 25 bin diş hekim, 27 bin 500 eczacı, 152 bin hemşire bulunuyor. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre son 6 ayda 6 bin 900 hekime saldırı olmuş. Bunun altında farklı nedenler yatıyor ancak en başında hastaya yeterince zaman ayıramamak gerçeği yatmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü bir hekimin hastasını görebilmek için en az 20 dakika ayırması gerektiğini belirtirken, Türkiye’de hekim 5 dakikada sorun çözmeye çalışıyor ve bir takım yanlışlar yapıyor. Hekim yazdığı her 3 kalem ilaçtan bir tanesine antibiyotik yazıyor. Bugün Türkiye Avrupa’da en fazla antibiyotik ülkelerin başında geliyor.

Bir diğer çarpıcı örnek de OECD ülkeleri arasındaki Emar çekilmede dünya birincisi olmamız! Yeterince tetkik yapılmadığı için hasta hemen radyolojik tetkike yollanıyor. Tomografi de bundan farklı değil. Tomografi çekmede yine OECD ülkeleri arasında Fransa’dan sonra ikinci sırada geliyoruz. Bu kısır döngünün ortadan kaldırılması için, hekime hasta ile ilgileneceği yeteri kadar zaman tanınması, günde 100-200 hasta yerine daha uygun koşullarda daha az sayıda hastayı muayene edebilmesi olanağının sağlanması gerekmektedir. Hekimlerin hastaya yeterince zaman ayıramaması hasta saldırganlığını ve sağlık çalışanına şiddeti artırıyor. Sağlık bakanlığı verilerine göre acil servislere başvuruda dünya rekoru kırıyoruz. 324 milyon nüfuslu ABD’de yılda acil başvuran sayısı 130 milyon. 53 milyonluk İngiltere’de bu rakam 25 milyon. 78 milyonluk Türkiye’de 2015 yılında 110 milyon kişi acile başvurmuş.”

Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Semih sağlıkta fark yaratan bir üniversite olduğumuzun altını çizerek ve yatırımları için Mütevelli Heyet Başkanımız Bekir Okan’a teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Şule Kut “Sevgili öğrencilerimiz insan haklarına, hasta haklarına saygılı olmanızı istiyorum. Üniversitede aldığınız tıp eğitimi bu doğrultuda olduğu için içim rahat. Hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan sağlık bölümlerimizi ve hastanemizi kurduğu için Mütevelli Heyet Başkanımız Bekir Okan’a teşekkür ederiz. Ayrıca dekanlarımıza ve öğretim üyesi kadromuza da teşekkür ederiz” diye konuştu.

Mütevelli Heyet Başkanımız Bekir Okan konuşmasında, Okan Üniversitesi Hastanesi’nde 60 mezun öğrencimizin çalıştığını ifade etti ve “8000 bin metrekare alana kurulu, son teknoloji donanıma sahip Diş Hastanemizi Tuzla’da Mayıs ayında açacağız. Tüm üniversitemizde ve sağlık bölümlerimizde tüm kadromuz birbirine inanmış, yenilikçi, demokrat, çağdaş ve Atatürkçü. Fiziki şartlarımızla bu kadro birleştiğinde bizim başaramayacağımız hiçbir şey yok. Miami’de Okan International’dan sonra Happy diye bir üniversitemiz daha oldu. Hemşirelik ve sağlık bölümleri açıyoruz” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Girne Amerikan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Başustaoğlu ve öğretim üyemiz biyolog Ediz Hun sunum yaptı.

Galeri