Türk-Ermeni Diyaloğu ve Söylem Dönüşümü Atölyesi sona erdi

23 Ocak 2015

Okan Üniversitesi, Avrupa Birliği’nin İstikrar Aracı altındaki finansmanı ile yürütülen Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek/Hibe Programı kapsamında, “Türk-Ermeni Diyaloğu ve Söylem Dönüşümü Atölyesi” başlıklı bir kış okulu düzenledi. Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Umut Azak ve ARPROGED’den Sevil Budak’ın koordinatörlüğünde, Erivan Devlet Üniversitesi, Imagine Center for Conflict Transformation ve Erivan Genç Tarihçiler Derneği’nin işbirliği ile düzenlenen kış okulu 11-20 Ocak 2015 tarihleri arasında, Erivan ve İstanbul’da gerçekleşti.

Kış okulu, 11 Ocak 2015 Pazar günü Okan Üniversitesi koordinatörleri, öğrencileri ve araştırma asistanlarından oluşan 9 kişilik grubun Erivan’a gitmesi ve aynı sayıdaki Ermeni katılımcılarla tanışması ile başladı. Erivan’daki dört gün boyunca, proje yöneticileri Umut Azak ve Phil Gamaghelyan ile koordinatörler Sevil Budak ve Veronika Aghajanyan yönetiminde, Türkiye ve Ermenistan’daki ulusal tarih anlatılarına odaklanan atölyeler gerçekleştirildi. Takım çalışması aktiviteleri ile desteklenen programda, iki toplumdaki tarih yazımı ve hafıza biçimlerinin karşılaştırılması yoluyla karşılıklı empati ve diyalog olanakları arandı. Katılımcılar ayrıca, Erivan Tarih Müzesi, Elyazmaları Müzesi gibi mekânları da ziyaret etme olanağı buldular.

Kış Okulu projesinin İstanbul safhası ise 15 Ocak 2015 Perşembe günü 18 kişilik ekibin İstanbul’a gelmesiyle başladı. Okan Üniversitesi Tuzla Kampüsü’nde gerçekleşen diyalog atölyelerinde katılımcılar bu kez, ‘bugünkü duruma ve iki toplum arasındaki çatışma çözümüne yönelik algı ve önerileri ortaya koymaya ve anlamaya çalıştılar’. Katılımcılar, 16 Ocak 2015 Cuma günü Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Zeynep Alemdar, Yrd. Doç. Dr. Hasret Dikici Bilgin ve Öğr. Gör. Şirin Duygulu Elçim ile tanışma olanağı buldular. Proje kapsamında 18 Ocak Pazar günü ise İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayhan Aktar ve Anadolu Kültür Vakfı’ndan Çiğdem Mater’in katılımıyla Türk- Ermeni diyaloğunun akademi ve sivil toplumdaki yansımaları konulu bir sohbet gerçekleştirildi. Katılımcılar, yine kış okulu kapsamında düzenlenen "Ermenistan'dan Türkiye'ye Müzikli Yolculuk" başlıklı bir toplantıda da yer aldılar. Galatasaray’daki Cezayir Toplantı Salonu’nda halka açık olarak gerçekleşen toplantıda, DJ ve müzik yazarı Murat Meriç, Türkiye’de tanınan, sevilen, bilinen veya bilinmeyen Ermeni bestecilerin ülke müziğine katkıları, Ermenistan-Türkiye arasındaki müzik etkileşimleri üzerine bir konuşma yaptı ve plaklar dinletti.

Kış okulu, gazeteci Hrant Dink’in katledildiği 19 Ocak günü Şişli’deki Agos Gazetesi önünde düzenlenen anma törenine katılım ile sona erdi. Aynı akşam sertifikalarını alan katılımcılar ertesi gün, programın ilham verdiği yeni diyalog projelerini birbirleriyle paylaşarak vedalaştılar.

Özetle, diyalog ve okulun hedeflediği söylem dönüşümüne yönelik adımlar, 10 gün boyunca süren atölye ve etkinliklerdeki etkileşimler yoluyla atılmış oldu. Programa katılan 18 birey sayesinde, iki toplum arasında kalıcı olması arzulanan köprüler kuruldu.