Türk-Çin Ekonomik Forumu: İlişkilerimiz Öğrencilerimizle Gelişecek

30 Ekim 2014

Türkiye-Çin ilişkilerinin 43. yılında üniversitemizde düzenlenen “Çin'den Türkiye'ye Yeni İpek Yolu” konulu Türk-Çin Ekonomik Forumu düzenlendi. Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolos Yardımcısı'nın ve Türkiye'de yatırım yapan pek çok Çinli şirketin temsilcilerinin de bulunduğu forumda “Türk-Çin İlişkilerinin Bugünü ve Geleceği” ve “Türk-Çin Ortak Yatırımları ve Ekonomik İşbirliği” başlıklıkları altında iki oturumdan oluşan bir panel yapıldı.

Tüm konuşmacıların Okan Üniversitesi’nin Çince eğitim vermesinin iki ülke arasındaki arasındaki ilişkileri geliştireceğinin altını çizdiği ve teknoloji ve çevre konularının iki ülke arasındaki ekonomik gelişmelerde önemli olduğunu belirttiği forum öğrencilerden de ilgi gördü.

Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut açılış konuşmasında, iki ülke arasında geçmişten gelen ilişkilere üniversite bünyesinde kurulan Konfüçyüs Enstitüsü ile katkı sağladıklarını belirtti. Mütevelli Heyeri Başkanı Bekir Okan ise yaptığı konuşmada Türkiye’de ilk kez Okan Üniversitesi’nde açılan Çince Mütercim Tercümanlık Bölümü'nden mezun olan pek çok öğrencinin şu anda Çin menşeili firmalarda kolaylıkla iş bulabildiğini ifade etti. Forumun açılış konuşmalarından birini yapan Çin Halk Cumhuriyeti Başkonsolos Yardımcısı ise Çin şirketlerinin son yıllarda Türkiye'de yaptığı ulaştırma ve enerji yatırımları ile prestijlerini artırdıklarını ve konsolosluk olarak yatırımcılara her türlü desteği verdiklerini belirtti.

Açılış konuşmalarında sonra düzenlenen panelde konuşan Huawei Türkiye Genel Müdürü Zhao Gang, şirketinin Türkiye'nin Avrasya'da önemli bir bağlantı noktası olduğunu düşündüğünü ve bu fikirden hareketle Huawei'in Avrupa'daki ikinci Ar-Ge şirketinin İstanbul'a kurulduğunu söyledi. DEİK Türk-Çin İş Konseyi Eski Koordinatörü Adem Kula ise son beş yılda üst düzey devlet yetkililerince Çin'e yapılan pek çok ziyaretin, iki ülkenin ticari ilişkilerinde çok önemli rol oynadığını ifade ederek Türkiye'nin, Çin'e tarım, hayvancılık ve gıda kalemlerinde ihracat oranlarını çok kolay bir şekilde arttırabileceğinin altını çizdi. Pekin Jingfeng Litai Gayrimenkul Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Zhang Qiang ise Çin'deki yeni trendin online alışveriş siteleri olduğunu söyleyerek geçtiğimiz yıllarda neredeyse sıfırdan kurulan e-ticaret sitelerinin günümüzde milyonlarca dolarlık iş hacmine ulaştığını ifade etti. Qiang ayrıca Çin'in yatırımlarının her zaman çok yönlü olmasının ve Çinlilerin tüm dünyayı kapsayan bir bakış açısı ile hareket etmelerinin Çin'in dış yatırımının bu denli yüksek hacimlere ulaşmasında başlıca faktörler olduğunu söyledi.

İlk oturuma başkanlık eden üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enar Tunç ise iki ülke arasındaki kültürel ve ticari ilişkilerin gelişmesi için öğrenci değişiminin önemini vurguladı. Geçtiğimiz yıl Türkiye'deki yabancı öğrenci sayısının 43 bin olduğunu ancak yalnızca 346 Çinli öğrencinin ülkemizde eğitim aldığını belirten Prof. Dr. Enar Tunç,  bu sayının artması için Erasmus değişim programı gibi modellerin incelenerek benzer bir yapılanma için çalışılmaya başlanması gerektiğini vurguladı.

Forumun ikinci oturumuna başkanlık eden üniversitemizin Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Doç. Dr. Zeynep Alemdar ise uluslararası alanda Türkiye ve Çin'in dış politika alanında özellikle üyesi oldukları çeşitli uluslararası organizasyonlarda beraber hareket ederek ilişkilerini geliştirebileceklerini ifade etti. Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi, eski milletvekili ve Maliye Bakanlığı Müsteşarı Kemal Kabataş Çin'in Türkiye'ye ihracatının oldukça yüksek hacimde olmasına rağmen Çin'e yapılan Türk yatırımının ve ihracatının bir o kadar düşük kaldığını söyledi. İhracatın geliştirilmesi için Türkiye'nin de Çin örneğini izlemesi gerektiğini söyleyen Kabataş, Çin devletinin dünyaya çok yönlü bir pencereden baktığını ve yalnızca ithalata değil dengeli politikalar ve devlet yardımları sayesinde pek çok ülkeye ihracat yapıldığını belirtti. Chine Sunenergy Türkiye Genel Müdürü Yueming Ying de Avrupa'daki ilk şubelerini Türkiye'ye açtıklarını söyledi. Ying, Türkiye'yi seçmelerinde Türkiye'nin sahip olduğu eşsiz coğrafi konumunun ve güneş enerjisi potansiyelinin etkili olduğunun altını çizdi.

Forum, Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan'ın ve Rektörümüz Prof. Dr. Şule Kut'un konuşmacılara plaketlerini vermesi ile son buldu.