Okulumuz Avrasya Topluluğu Türk Dünyası Meseleleri ve Doğu Türkistan Konulu Bir Konferans Düzenledi

18 Şubat 2014

Topluluğun ilk etkinliği olan konferansa konuşmacı olarak Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk katıldı.

Doğu Türkistan’la ilgili bir film gösteriminden sonra slaytlar eşliğinde Türkistan'ın tarihten günümüze kadar geçirdiği süreç ve Çin’in yaptığı uygulamalardan bahsedilerek Doğu Türkistan’da şu anda içinde bulunduğu durum analiz edildi.

Çin’in bölgede yaptığı baskılardan ve uygulamalardan söz eden Tümtürk, “Doğu Türkistan sadece Uygur Türklerinin değil, bütün Türk Dünyasının ortak kanayan yarasıdır. Bugün Doğu Türkistan'da kızlarımız iş vaadiyle Çin'in içlerine götürülmekte ve gayri meşru ilişkilere zorlanmaktadır. Çin nükleer denemelerini Doğu Türkistan topraklarında yapmakta ve insanların sağlıklarıyla oynamaktadır. Çin'de sadece Ramazan aylarına özel olarak şirketlerde yemek ikramı yapılmakta ve böylece kimin oruç tutup tutmadığının tespiti yapılarak oruç tutanlar işlerinden kovulmaktadır. Sizlere bu önemli meseleyi ele alıp bizlerin sesi olduğunuz için teşekkür ediyorum,” dedi.

Katılımın oldukça yüksek olduğu konferansın sonunda yapılan soru-cevap bölümünde katılımcılar merak ettikleri konularla ilgili ilk ağızdan bilgi alma imkânı buldular.

Konferansın sonunda Konferans Avrasya Topluluğu Danışman Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veli Şahmurov tarafından Seyyit Tümtürk'e bir teşekkür plaketi takdim edildi.

Ayrıca Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Rabia Kadir de üniversitemiz Avrasya Topluluğu’na gösterdiği bu duyarlılık için teşekkür ettiği bir mesaj yayınladı.

Rabia Kadir’in teşekkür mesajına buradan ulaşabilirsiniz.: http://www.youtube.com/watch?v=f45yYkS-7W8&feature=share