Liseli Gençler Örnek Projeleri ile Üniversitemizden Burs Kazandı

Üniversitemizin Sosyal Girişimcilik Merkezi’nin düzenlediği “Liseli Gençler Sosyal Girişimcilik Proje Yarışması 2015”te birinci olan Semih Buğra Oranca, Özgecan Aslan cinayetinden etkilenerek hazırladığı, kadına şiddeti azaltmak için erkeğe yönelik eğitim atölyeleri konulu “Babamın Kumbarası” projesi ile üniversitemizden yüzde 100 burs kazandı. Değişim odaklı bir sosyal girişimcilik fikri üreterek, bu fikri iş planı çerçevesinde hazırlayan yarışmacıların rekabet ettiği yarışmada değerlendirme sonunda Adana Mehmet Özöncel Anadolu Lisesi öğrencisi olan Oranca birincilik ödülünün sahibi oldu.

Proje konusunu seçerken günümüz sorunlarını hedef almak isteyen Oranca, Adana’ya yakın çevrede gerçekleşen Özgecan Aslan cinayetinin tüm Türkiye’de olduğu gibi Adana’da da büyük tepki çekmesinden çok etkilendiğini belirtiyor. Oranca, Özgecan Aslan’ın katledildiği dolmuş hattını kendisinin de kullandığını ifade ederek kazandığı bursla hukuk fakültesinde eğitim almak istediğini söylüyor. Oranca “Hakim olmayı hedefliyorum. Böylece kadına yönelik şiddet uygulayanların korkulu rüyası olacağım” diyor.

Olayın kadına yönelik şiddeti daha da gözler önüne serdiğini düşünen ve bu soruna parmak basmak için sorunun kaynağına; yani erkekleri eğitme aşamasına yönelinmesi gerektiğine inanan Oranca, projesinde toplumdaki ataerkil yapıyı daha adil bir hale dönüştürmeye çalıştı. Oranca “Babamın Kumbarası” projesinde kadınların toplumsal hayatta yaşadıkları sorunları düşünerek, kadını koruyan yasaların dışında erkekleri çeşitli psikolojik, hukuki, tarihsel, iletişimsel, dilsel ve bilişsel derslerle eğiten kampları tasarladı.

Mersin’den katılarak yarışmada ikinci olan ve üniversitemizden yüzde 50 eğitim bursu hakkı kazanan Doğuşcan Fırat Alyağut ise “Evden Sana” projesinde ek gelir elde etmek isteyen ev hanımlarının satış yapabileceği bir internet sitesi kurarak onlara maddi kaynak oluşturmayı hedefledi. Alyağut siteden elde edilecek kazancın bir bölümünü sosyal yardımlaşma projelerine aktarmayı planladı. Alyağut “Anneannemin ev yapımı salçaları bana ilham verdi. İşletme okuyarak mezuniyet sonrasında projemi hayata geçirecek sermayeyi kazanmayı umut ediyorum” diye konuşuyor.

Yarışmaya Antalya’dan katılan Aleyna Yüksel ise “Otizm ve Spor” projesi ile üçüncü olarak üniversitemizden yüzde 25 eğitim bursu kazandı. Otizmli kardeşinden yola çıkarak projesini ortaya çıkaran Yüksel, otizmin günümüzde en sık gözlenen engel grubu olduğunun (68 çocukta 1) altını çizerek “Spor ile otizmli bireylerde görülen bazı sorunların önüne geçilebiliyor. Spor otizmde gelişimi sağlayan önemli bir etmen. Bu nedenle projemde üniversitelerdeki spor akademileri öğrencileri ve psikiyatrların birlikte çalışarak otizmlilere spor eğitimi vermeleri konusuna değindim” diyor.